Orosz tisztifőorvos: tucatnyi régióban még nem javul a járványhelyzet, megkezdődött a vakcinateszt

Oroszország 85 régiója közül "egy kicsivel több mint tízben" még mindig nem csökkent jelentősen a Covid-19 terjedése - jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője a Rosszija 1 televízióban.

    Jelentős fejleménynek nevezte, hogy napi nyolcezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.
     "Ezt a dinamikát gyakorlatilag minden régióban látjuk, és egy kicsivel több mint tíz nem mutat olyan dinamikus csökkenést, mint a többi" - mondta.

    Egy később, a Rossszija 24 hírtelevízióban elhangzott nyilatkozatában azt mondta, hogy a helyzet jelenleg 13 régióban aggasztó. Közölte, hogy ezek száma korábban 25 volt.
     Popova úgy vélekedett, hogy a rendes tanítás szeptember 1-jén újraindulhat az iskolákban, a Roszpotrebnadzor által kidolgozott egészségügyi ajánlások betartása mellett. Oroszország március 14-én tért át a távoktatásra.
    Az orosz védelmi tárca csütörtökön közölte, hogy megkezdődött az első  Covid-19 elleni orosz vakcina tesztje. A készítményt beadták az önkéntesek első, kéthetes elkülönítéssel felkészítet 18 fős csoportjának a moszkvai Nyikolaj Burdenko központi katonai klinikán.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Vörös téren június 24-én megtartandó jubileumi győzelem napi parádéra meghívott második világháborús veteránokat üdülőkben és szanatóriumokban, "nagyszerű körülmények között" karanténba helyezték. Peszkov az intézkedést az érintettek egészségével való törődés jeleként magyarázta.

    A nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójára hivatalos veteránok kéthetes elkülönítéséről elsőként szerda este a Bloomberg számolt be. Az amerikai hírügynökség azt állította, hogy a karanténnal Vlagyimir Putyin elnököt védik a Covid-19-fertőzéstől.
    Peszkov sajtóhírekre reagálva elismerte, hogy szakértői szinten felmerült: a járvány okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására az évi 2-3 millió rubelnél magasabb jövedelműeknél emeljék 15-re a jelenleg általános 13 százalékos adókulcsot. Az intézkedés az ING számítása szerint a lakosság 5 százalékát érintené. (A rubel jelenleg mintegy 4,43 forintot ér.)
    Oroszországban az elmúlt napon 7790-nel 561 091-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,4 százalékos napi növekményt jelent, amely május 1-je óta egymást követően másodszor nem éri el a 8 ezer főt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,5 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2013-mal 239 468-ra csökkent. A halálozások száma 182-vel 7660-ra, a gyógyultaké pedig 9621-gyel 313 963-re emelkedett.

    Alla Szamojlova, az orosz egészségügyi felügyelet vezetője egy csütörtöki online konferencián közölte, hogy a járványban eddig 489 egészségügyi dolgozó vesztette életét. Az egészségügyi szaktárca május 26-án 101 halálesetről számolt be, a Mediazona ellenzéki portál pedig egy orvosok által vezetett, nem hivatalos listára hivatkozva minimum 186 fős veszteségről írt.
     Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma csütörtökre 1040-nel 210 785-ra, a halottaké 49-cel 3483-re, a gyógyultaké pedig 2046-tal 130 431-re nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 311,9 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 309 719 embert tartanak megfigyelés alatt.

    Az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott állásfoglalása szerint korai lenne még azt bejelenteni, hogy mikortól kezdhetnek majd el európai nyaralóhelyekre utazni az orosz turisták. A tárca hangsúlyozta, hogy a Covid-19 terjedése jelentette fenyegetést világszinten még nem sikerült visszaszorítani.
    A kommüniké szerint a menetrendszerű légiközlekedést az orosz és nemzetközi járványügyi helyzet gondos mérlegelésével fogják újraindítani.
    Anna Popova úgy fogalmazott, hogy az orosz turisták csak a megfertőződés kockázatának minimálisra csökkenése után indulhatnak külföldre.
    Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Ilham Aliyev azeri elnökkel. A Kreml sajtóosztályának közleménye szerint a felek szót ejtettek a járványhelyzetről és a Covid-19 elleni küzdelemről.
    A tájékoztatás nem tért ki arra, hogy megvitatták-e a március óta Dagesztánban rekedt több száz azeri állampolgár hazatérésének kérdését. Közülük a héten mintegy négyszázan az orosz-azeri határon megpróbálták lezárni a Kavkaz szövetségi autópályát. Ezt követően 93 ember őrizetbe vételéről és a repatriálás felgyorsításáról érkeztek jelentések a térségből.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek