Több mint egymillió brit tapasztalhatja magán a hosszú Covid tüneteit

Nagyjából 1,3 millió brit szenved hosszú covidos tünetekkel – írja a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becslése alapján a BBC.

Ez a lakosság 2 százaléka. Angliában azt nevezik hosszú Covidnak, ha az ember a koronavírus-fertőzés után legalább 12 héttel még olyan tüneteket tapasztal, amiket máshogy nem lehet megmagyarázni. A hivatal 352 ezer kitöltő válaszai alapján szűrte le az eredményt.

Az önbevallottan hosszú covidosok 70 százaléka, 892 ezer ember legalább 12 hete kapta el a vírust, 506 ezren (40 százalékuk) pedig legalább egy éve.  A beérkezett válaszok alapján az ONS szerint a betegség leggyakoribb tünetei a fáradékonyság (51 százalék), a szaglás elvesztése (37 százalék), légszomj (36 százalék), koncentrációs nehézségek (28 százalék). A válaszadók nagyjából 20 százaléka érzi úgy, hogy a tüneteik nagyon megnehezítik a mindennapi életüket. Ez összhangban van a korábbi kutatások eredményeivel. A legérintettebb társadalmi réteg a 35–69 év közötti, alapbetegségekben szenvedő, egészségügyben, szociális gondozásban vagy oktatásban dolgozó nők.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Telex

Ajánlott cikkek