Zacher Gábor: Nemsokára újra kötelező lesz a maszk

A járvány kezdete óta először esett át a koronavíruson Zacher Gábor. A mentőorvos elárulta: két héttel ezelőtt egy banális megfázás miatt tesztelte magát, és az eredmény pozitív lett.

hirdetés

"Épp indultam volna a kórházba, de hamar világossá vált, hogy a következő pár napban nem vehetem fel a munkát. Négy oltáson már túl vagyok, így csupán enyhe tünetek jelentkeztek, leginkább csak az orrom folyt. Lecsurgattam magamnak egy antitest-terápiát, aminek köszönhetően másnapra már alig éreztem valamit, harmadnapra pedig konkrétan semmi bajom nem volt – mesélte a toxikológus, akit némileg meglepett, hogy épp most, a nyári hetekben kapta el a koronavírust.

Felidézte, hogy a korábbi hullámok idején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy akut beavatkozásnál, például egy újraélesztésnél csak a maszkot és a kesztyűt rántotta magára – a teljes védőfelszerelés felvételére nem mindig jutott idő –, és még ennek ellenére sem fertőződött meg, egészen mostanáig. Úgy véli, saját példája is azt jelzi, hogy az omikron BA5 variánsa – amely jelenleg fertőz hazánkban – nagyon gyorsan terjed, illetve könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert.

Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy összességében tart-e már ott a járványhelyzet hazánkban, hogy valamilyen óvintézkedést kelljen bevezetni, azt felelte, hogy ahogyan azt már más kollégái, illetve virológusok is hangsúlyozták, a kötelező zárt téri maszkviselés nagyon fontos lenne, és úgy véli, azt rövid időn belül be is fogják vezetni. Hozzátette: tudja, hogy a nagy melegben a maszkviselés még inkább kellemetlen, de a Covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb. Hangsúlyozta továbbá, hogy az oltás felvétele ezután is fontos lesz, az alapimmunizáláson túl a harmadik és a negyedik oltást is érdemes felvenni azoknak, akik azt még nem tették meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index

Ajánlott cikkek