Kutatók új gyulladásgátló vegyületeket fedeztek fel

Sikerrel járt az a kutatási program, amit angliai kutatók indítottak el 10 évvel ezelőtt, hogy a gyulladásos betegségeket kiváltó egyik fő komponens elleni gátlószert fedezzenek fel.

hirdetés

A felfedezést az a kutatócsoport tette, amelyik tavaly feltárta, hogy a mefenaminsav visszafordítja a memóriavesztést és az agyi gyulladásos folyamatokat egy Alzheimeres modellben.

Dr. David Brough és munkatársai most egy új és erősebb hatású gyulladásgátló szert fejlesztettek ki. Az új molekulák a gyulladásos válasz inflammaszóma nevű specifikus részét gátolják, amely szerepet játszik az Alzheimer-kórban, kardiovaszkuláris és daganatos betegségekben,

A kutatás eredményei a Cell Chemical Biology folyóiratban jelentek meg. Az új eredmények publikálása azért is időszerű, mert amerikai kutatók nemrég tették közzé a Cantos klinikai vizsgálat összefoglalását, amely szerint a szívinfarktust szenvedett betegeknél a gyulladás gátlása csökkenti az újabb infarktus és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A Dr. Brough által felfedezett új molekulák ugyanezen az útvonalon keresztül fejtik ki a hatásukat.

A kutatás vezetője szerint „ezeknek az új vegyületeknek a felfedezése rendkívül izgalmas, és lehetővé teszi, hogy még behatóbban megismerjük a gyulladásos folyamatokat és betegségeket. Forradalmi áttörést hozhat olyan új generációs gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek új fejezetet nyithatnak a gyulladásos betegségek kezelésében”.

„Az utóbbi években számos kutatás alátámasztotta, hogy a gyulladás közvetlen szerepet játszik nagyon sok betegség patomechanizmusában, ezért ez a felfedezés rendkívüli jelentőségű a gyulladás káros hatásainak célzott gátlásának szempontjából” – tette hozzá Dr. Rivers.

Alex G. Baldwin et al. Boron-Based Inhibitors of the NLRP3 Inflammasome, Cell Chemical Biology (2017). DOI: 10.1016/j.chembiol.2017.08.011

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress