Majomhimlő: aggasztóan kevés az oltóanyag

Takarékossági okokból az eredetileg egyetlen dózisként gyártott ampullák tartalmát ötfelé osztják szét.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a készletek szűkössége miatt az eredeti vakcinadózis ötödével oltják a kockázati csoportba tartozókat majomhimlő ellen, miközben az Európai Gyógyszerügynökség szintén hasonló takarékossági lépést fontolgat. Egyelőre nem ismert, hogy a módosítás kihatással lehet-e az oltás hatékonyságára.

Világszerte mintegy 80 olyan országban jelent már meg május eleje óta a majomhimlő, ahol egyébként nincs jelen endemikusan a fertőzés. A Reuters hírügynökség szerdai összesítése szerint ezekből az országokból mindeddig több mint 31 ezer megbetegedést jelentettek a járványkitörés során, illetve Spanyolország két, Brazíliában és Indiában egy-egy beteg elhunyt. A vírussal szemben jelenleg egyetlen jóváhagyott oltóanyag van forgalomban: a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Jynneos nevű vakcinája. A cég rendelkezésre álló készletei ugyanakkor egyelőre meglehetősen szűkösek.

Mint azt a Reuters írja, kedden az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) takarékossági okokból úgy határozott, hogy megváltoztatja az oltás felhasználási módját. Egyrészt az eredetileg egyetlen dózisként gyártott ampullák tartalmát ötfelé osztják szét, másrészt a csökkentett adagot a bőr alatti zsírszövet helyett az oltakozók bőrrétegei közé fecskendezik be. Az eljárást korábban más vakcinák kapcsán már tesztelték, beleértve például a járványos gyermekbénulás és a sárgaláz elleni oltást. A majomhimlő esetében viszont korlátozott a lépés helyességét alátámasztó tudományos bizonyítékok száma.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

házipatika

Ajánlott cikkek