Az idei vese világnapon a női egészség áll a központban

A krónikus vesebetegség világméretű közegészségügyi probléma, amelynek veseelégtelenség és a korai halál lehet a következménye. A krónikus vesebetegség világszerte körülbelül 195 millió nőt érint, és jelenleg a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente közel 600 000 halálesettel.

Kialakulásának kockázata legalább olyan magas a nőknél, mint a férfiaknál, sőt még magasabb is lehet. Egyes vizsgálatok szerint krónikus vesebetegség nagyobb valószínűséggel alakul nőknél a férfiakhoz képest: a nőknél átlagosan 14% -os az előfordulási arány, a férfiaknál 12%. A dialízis kezelésben részesülő nők száma azonban alacsonyabb, mint a férfiak esetében. Ennek legalább három fő oka ismert ezidáig: a betegség romlása a nőknél lassabb a férfiakhoz képest, fennállhatnak olyan pszichés és társadalmi-gazdasági korlátok, melyek miatt kevésbé törődnek a nők megbetegedésével, így kisebb a felismert betegség aránya a nőknél; végül a dialízis kezelést gyakran későn kezdik, vagy nem is kerül rá sor.

Az ellátáshoz való nem egyenlő hozzáférés a legnagyobb gond azokban az országokban, ahol nincs általános, mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás. A veseátültetéshez való hozzáférés szintén egyenlőtlen, elsősorban társadalmi, kulturális és pszichológiai szempontból. Ez még azokra az országokra is igaz, amelyek nem diszkriminálnak férfiak és nők között: a nők gyakrabban ajánlanak fel vesét és kevesebb esetben kapnak. Egyértelműen szükséges tehát, hogy világszinten kezeljük a nők számára elérhető, egyenlő egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás kérdését ott, ahol ezek jelenleg hiányoznak. Fokoznunk, erősítenünk kell a tudatosságot és javítanunk az oktatást annak érdekében, hogy a nők hozzáférhessenek a szükséges kezelésekhez, és ezáltal javuljanak az egészségügyi kilátásaik.

Egyes vesebetegségek, mint például a lupus nephropathia, vagy a húgyúti fertőzés (akut vagy krónikus pyelonephritis) jellemzően a nőket érintik elsődlegesen. A lupus nephritis egy autoimmun betegség által okozott vesegyulladás, amely rendellenességben a szervezet immunrendszere a saját sejteket és szerveket támadja meg. A pyelonephritis súlyos fertőzés, amely egyik vagy mindkét vesét érintheti. A húgyúti fertőzések gyakoribbak a nőknél, és a kockázat a terhességgel nő. Jó eredmények elérése érdekében, mint a legtöbb vesebetegség esetében, időbeni diagnózis és a kezelés szükséges.

A krónikus vesebetegség a terhesség szempontjából kiemelt kockázati tényezőnek tekinthető: károsan befolyásolhatja mind a termékenységet, mind a terhesség kimenetelét. A krónikus vesebetegség nagyobb kockázatot jelent mind az anya, mind a gyermek számára: az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhességében nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata. Termékenységük csökkent, de a teherbe esés lehetséges, még ha ritka is, a dializált betegek körében. Az eredmények javulnak intenzív, sűrűbben (naponta) végzett dialízis kezeléssel, ezért szülési korban lévő, vesebetegségben szenvedő nők számára létrehoztak ilyen intenzív dialízis programokat.

A sikeres veseátültetetésen átesett nőknél a termékenység javul, és a sikeres szülés esélyei növekednek. Azonban, mivel a szövődmények gyakrabban fordulnak elő, mint az egészséges lakosság körében, a szoros orvosi megfigyelés kiemeltem fontos. Nyilvánvalóan nagyobb figyelmet kell fordítani a vesebetegséggel élő nők terhességére, a terhesség időben történő felismerésére és a terhesség alatt és után történő gondozásra. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet az addig fel nem ismert vesebetegség korai diagnózisára, amely lehetővé teszi a tervezett terápiás beavatkozásokat. A terhességgel kapcsolatos szövődmények ugyanakkor fokozhatják a vesebetegség kockázatát. Kialakulhat a pre-eklampszia, amely tünetegyüttes a méhlepény vérellátásának zavara következtében alakul ki, kiugróan magas vérnyomáshoz, fehérjevizeléshez, akut vesekárosodáshoz vezet, amely az anyai halálozás három legfontosabb oka. A preeklampszia, a szeptikus abortusz  és a szülés utáni  csillapíthatatlan vérzés a fiatal nők akut vesekárosodásának vezető oka, amely után krónikus vesekárosodás maradhat vissza.

Az anyai szövődmények aránya különösen magas a fejlődő országokban, mivel a terhesgondozáshoz való hozzáférés nem általános, elégtelen lehet a szülészeti ellátás, beleértve a pre-eklampsziás nők megfelelő kezelését és gyakran nem áll rendelkezésre a súlyos akut vesekárosodás kezelésének lehetősége, valamint a dialízis.

A vese világnapot idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg, a program és további információk a http://www.nephrologia.hu/info.aspx?sp=87 linken érhetők el.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek