A mesterséges intelligencia másodpercek alatt épít fel fehérjéket daganatok és antibiotikum-rezisztencia ellen
Ausztrál tudósok mesterséges intelligencia (MI) segítségével állítottak elő olyan fehérjét, amely képes elpusztítani az antibiotikum-rezisztens baktériumokat.
A mesterséges intelligencia másodpercek alatt tervez meg egyedi fehérjéket – ez a folyamat korábban évekig tartott –, megnyitva az utat olyan betegségek gyógymódjai előtt, mint a rák és az antibiotikum-rezisztens fertőzések. Ausztrál tudósok mesterséges intelligencia segítségével baktériumölő fehérjéket hoztak létre. Új platformjuk, amelyet biológusok és informatikusok csapata épített, egy globális mozgalom része, amelynek célja az orvosi áttöréseket szolgáló fehérjetervezés demokratizálása és felgyorsítása.
Az elmúlt évben megugrott a mesterséges intelligencia által kifejlesztett fehérjék száma, amelyeket a kígyómarásoktól a rákig mindenféle betegség kezelésében felhasználnak majd.
A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány új módszert kínál az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok okozta egyre növekvő egészségügyi válsághelyzet leküzdésére. Azáltal, hogy a mesterséges intelligenciát ilyen módon használja, az ausztrál tudomány most olyan országokhoz csatlakozott, mint az Egyesült Államok és Kína, amelyek olyan mesterséges intelligencia platformokat fejlesztettek ki, amelyek képesek gyorsan több ezer felhasználásra kész fehérje előállítására, megnyitva az utat a gyorsabb, megfizethetőbb gyógyszerfejlesztés és diagnosztika előtt, amelyek átalakíthatják a biomedicinális kutatásokat és a betegellátást.
„Ezeket a fehérjéket jelenleg gyógyszerekként, vakcinákként, nanorészecskékként és apró érzékelőkként fejlesztik, sok más alkalmazást pedig még tesztelni kell” – mondta Dr. Knott.
Dr. Grinter szerint a betegségek, például a rák vagy a fertőzések kezelésében jelenleg használt fehérjék a természetből származnak, és racionális tervezéssel vagy in vitro evolúcióval és szelekcióval alakítják át őket. „Ezek az új mélytanulási módszerek lehetővé teszik a specifikus tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkező fehérjék hatékony de novo tervezését, csökkentve a költségeket és felgyorsítva az új fehérjekötők és mesterséges enzimek fejlesztését” – mondta.
Daniel R. Fox, Kazem Asadollahi, Imogen Samuels, Bradley A. Spicer, Ashleigh Kropp, Christopher J. Lupton, Kevin Lim, Chunxiao Wang, Hari Venugopal, Marija Dramicanin, Gavin J. Knott, Rhys Grinter. Inhibiting heme piracy by pathogenic Escherichia coli using de novo-designed proteins. Nature Communications, 2025; 16 (1) DOI: 10.1038/s41467-025-60612-9