A világon már szinte mindenhol magas a levegőszennyezettség

A világ lakosságának 97,3 százaléka kitett a magas PM2,5-szintnek, ez 2,2 évvel csökkenti a globális átlagos várható élettartamot.

hirdetés

A PM2.5 a 2,5 mikrométer vagy annál kisebb átmérőjű finom részecskékre utal, amelyek mélyen bejuthatnak a tüdőbe és egészségügyi problémákat okozhatnak. A PM2,5 ajánlott maximális éves átlagos szintje most 5 μg/m³, a korábbi 10 μg/m³-es célértékhez képest. A PM2.5-szennyezés gyakori forrásai az autók kipufogógázai, az erőművek égéstermékei, a tüzek füstje, a por és a szennyeződés.

Az Air Quality Life Index (AQLI) 2022-ben közzétett kutatása szerint a világ lakosságának 97,3 százaléka kitett a WHO irányelveit meghaladó PM2,5-szintnek. Ez a számítások szerint 2,2 évvel csökkenti a globális átlagos várható élettartamot. Dél-Ázsiában az AQLI úgy véli, hogy a lakosok akár 5 évet is veszíthetnek életükből. Ebben a régióban található a világ 40 legszennyezettebb városa közül 37. A finom részecskék több száz kilométert utazhatnak, gyakran átlépve az országhatárokat. Az indiai Pandzsáb állam légszennyezettségének körülbelül 30 százaléka a szomszédos Pakisztánból származik. Hasonlóképpen, Banglades legnagyobb városaiban a szennyezés 30 százaléka Indiából érkezik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

piacesprofit.hu

Ajánlott cikkek