Digitális európai egészségügyi adattérre van szükség

Naprakész és kutatható egészségügyi adatokkal akár tízmilliárd eurót is lehetne spórolni.

A koronavírus világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi intézkedések meghozatalában és a válsághelyzetekre való reagálásban. A digitalizáció látványos terjedése komoly lökést adott az egészséginformatikai fejlesztéseknek, ez megteremtette az alapot az ellátásfókuszú egészségügyről a szolgáltatásközpontú megközelítésre való átálláshoz, valamint a gyógyítási folyamatok, protokollok digitalizálásához is.

A jövő az egészségügyben egyértelműen a virtuális megoldások felé vezet. Az Európai Bizottság legfrissebb számítása szerint az európai lakosság egészségügyi adataihoz való könnyebb hozzáférés egy évtized alatt 11 milliárd euró, azaz több mint négyezer milliárd forint gazdasági nyereséget eredményezhet. Szakértők szerint 5,5 milliárd euróval kevesebb lesz a kiadás az egészségügyi adatokhoz való jobb hozzáférés révén, míg további 5,4 milliárd euró takarítható meg az egészségügyi adatoknak a kutatás és innováció, valamint a szakpolitikai döntéshozatal terén való jobb felhasználásával.

Egy digitális európai egészségügyi adattér (EHDS) létrehozását javasolják európai szakemberek, így megvalósulhatna a lakosság egészségügyi adataink széles körű felhasználása. Ezáltal szigorú feltételek mellett ugyan, de kutatási célra nagy mennyiségű, anonim egészségügyi adat áll majd rendelkezésre. Ennek köszönhetően könnyebben lehet majd olyan innovatív gyógyszereket és eszközöket előállítani, amelyek hatékonyabb és személyre szabottabb ellátást biztosítanak. Az ágazat pedig képes lesz mesterséges intelligenciára épülő új eszközöket is kifejleszteni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek