Egyre több nővért bántalmaznak munka közben

A nővérek leggyakrabban verbális, fizikai és szexuális zaklatásról számoltak be, 49, 17, illetve 15 százalékos gyakorisággal.

hirdetés

A cikk apropóját egy friss amerikai vizsgálat adja, de a megkeresésre válaszoló, magyar kórházakban dolgozó nővérek gyakorlatilag az Egyesült Államokbeli eredményekkel megegyező tapasztalatokról és trendekről számoltak be. Két eltérő egészségügyi modellel rendelkező ország betegellátásban dolgozó munkatársai tehát sok szempontból hasonló problémákkal néznek szembe.

Az amerikai NNU (National Nurses United) 5000 nővért vont be vizsgálatába, amelyben a válaszadók 31 százaléka a munkahelyi atrocitások gyakoriságának növekedéséről számolt be. A nővérek mindezt a már most is jelen lévő és egyre súlyosbodó nővérhiánnyal, a várakozási idők növekedésével, illetve a beteglátogatások feltételeinek állandó változtatásával magyarázzák. Ezek pedig hazánkban is hasonlóképp alakulnak. A nővérek zaklatása pont most lesz egyre gyakoribb, amikor amúgy is túl vannak terhelve - nyilatkozta Jenn Schmitz, az amerikai Sürgősségi Osztályos Nővérek Egyesületének elnöke. „Ilyen időszakokban inkább, és persze általában is, inkább türelmesnek kellene lennünk velük” – tette hozzá.

Egy másik vizsgálatban a Medscape 10 ezernél is több nővért kérdezett ugyanerről a témáról. Ebben a vizsgálatban részt vettek diplomás ápolók és segédnővérek is. Az eredmény azonban ugyanaz lett. A vizsgálatban különválasztották a fizikai (ütés, rúgás, harapás stb.) és a verbális (fenyegetés, káromkodás) atrocitásokat, illetve a szexuális zaklatást, ami lehet tettleges vagy szóbeli. A megkérdezettek leggyakrabban verbális, majd fizikai és szexuális zaklatásról számoltak be, 49, 17, illetve 15 százalékos gyakorisággal.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index

Ajánlott cikkek