Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Az OGYÉI felhívja a figyelmet: aki egészségét érintő készüléket, eszközt kíván vásárolni, ügyeljen arra, hogy a terméknek legyen CE jelölése.

hirdetés

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma, figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az intézet egyre több "közérzetjavító" vagy "egészségmegőrző" eszközként reklámozott termékkel, például lézeres akupunktúrás karórával, lézer-, mágnes- vagy fényterápiás eszközzel, testfelmérő készülékkel találkozik. Az is előfordult, hogy OGYÉI-iktatószámot tüntettek fel a terméken, mint "engedélyszámot", vagy valamely OGYÉI-állásfoglalás számára hivatkoztak. Ezek azonban nem valós engedélyek, illetve sok esetben az állásfoglalások éppen arról szólnak, hogy az eszköz nem felel meg a szabályozásnak, írták.

Az OGYÉI felhívja a figyelmet arra: aki egészségét érintő (betegségmegelőző, gyógyító, fájdalomcsillapító, diagnosztizáló) készüléket, eszközt kíván vásárolni, ügyeljen arra, hogy a terméknek legyen CE jelölése, ugyanis az Európai Gazdasági Térség piacán orvostechnikai vagy in vitro diagnosztikai eszközök csak akkor hozhatók forgalomba, ha rendelkeznek ezzel, és a terméken azonosítható legyen a gyártó. Továbbá a vásárlók mindig kérjék el az eszköz dokumentációját (megfelelőségi nyilatkozatot, tanúsítványt), amelyen szerepelnie kell a 93/42/EC vagy a 745/2017/EU jogszabályok valamelyikének. Hangsúlyozta az intézet azt is: interneten, termékbemutatókon kínált betegségmegelőző, közérzetjavító, egészségmegőrző, fájdalomcsillapító és más gyógyulást ígérő, például wellnesseszközként reklámozott termék esetében legyen óvatos a vásárló, ha az szerepel a terméken, hogy "nem orvostechnikai eszköz". Ugyanis egy termék besorolását jogi fogalmak alapján kell meghatározni. Amennyiben a forgalmazó állítása szerint a készülék például "minden bajunkra jó", "nem fáj majd a lábunk, és még a szívinfarktust is megelőzi, mert javítja a keringést", akkor azt orvostechnikai eszközként kell forgalmazni, figyelmeztetett az OGYÉI.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek