Klímaváltozás: úttörő orvosi tananyagot fejlesztenek Pécsett

A klímaváltozás ártalmas egészséghatásainak köre megdöbbentően széles, olyan kockázatok is ide tartoznak, amelyekre nem is gondolnánk.

hirdetés

Hőhullámok – a súlyos szív- és érrendszeri problémák drámai megugrása. Tartósan magas UV sugárzás – a bőrbetegségek és -elváltozások számának növekedése. Ezek talán a legnyilvánvalóbb példák a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásaira, ám azok jóval kiterjedtebbek, és már most átszövik az egészségügy egészét. Rendszerszintű kezelésük azonban még várat magára, és ennek jelentős mértékben az az oka, hogy a klímaváltozás az orvosképzésben sem jelenik meg kellő mértékben. Ez hívta életre a CLIMATEMED projektet, azaz a PTE ÁOK vezetésével megvalósuló nemzetközi tananyagfejlesztést.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében megvalósuló tananyagfejlesztés több célt tűzött ki. Az első az egy teljes szemesztert lefedő, 14 hetes kurzus részletes kidolgozása a klímaváltozás egészséghatásairól, azok kezeléséről és lehetséges megelőzésérő - mondta dr. Girán János, a PTE ÁOK Népegészségügyi Intézetének egyetemi adjunktusa, a projekt szakmai vezetőjel. Emellett azt is látni kell, hogy az orvosképzés során átadandó tananyag már így is rendkívül zsúfolt, így az önálló kurzus mellett olyan „érzékenyítő” tréninget és módszertani útmutatót is kidolgoznak, amely révén az oktatók a már meglévő kurzusaikba illeszthetik a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek átadását. Végül nagyon fontos, hogy a már praktizáló orvosok munkájába is beépüljenek a klímaváltozás egészséghatásaival kapcsolatos ismeretek, aminek érdekében továbbképzési anyagokat készítenek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

bama.hu

Ajánlott cikkek