Őssejtekből hoztak létre tudósok embriómodellt

A modelleket 14 napig hagyták fejlődni, mivel a legtöbb országban ez a törvényi felső határa az embriókutatásnak.

hirdetés

Spermium, petesejt és méh nélkül, őssejtekből alkottak meg az izraeli Weizmann Intézet tudósai egy embriómodellt – írja a BBC nyomán a hvg.hu. Az így létrehozott entitás gyakorlatilag a pontos mása egy 14 napos emberi embriónak, még olyan hormonokat is kibocsátott, amik pozitív terhességi tesztet produkáltak a laboratóriumban.

A petesejtnek a spermium általi megtermékenyítését követő első hetekben drámai változások játszódnak le, ekkor alakul ki egy zavaros sejtegyvelegből az az entitás, ami később az ultrahangvizsgálaton felismerhető lesz. Ezen időszak a forrása a vetélések, illetve a születési rendellenességek egy jó részének, ám mégis alig tudunk róla valamit. Ennek egyrészről oka az, hogy az embriókutatás jogilag, etikailag és technikailag is erősen terhelt, ugyanakkor erre megoldásul szolgálhat egy olyan kutatás, amely mostanra már képes megalkotni az embriók pontos mását.

Az egész kísérlet értelme az, hogy az embriómodellek elvileg képesek lehetnek megmutatni, hogy miként alakulnak ki a különböző típusú sejtek, illetve a folyamat során megfigyelhetővé válik a szervek felépülése és sikerül jobban megérteni a genetikai úton öröklött betegségeket is.A modelleket 14 napig hagyták fejlődni, mivel a legtöbb országban ez a törvényi felső határa az embriókutatásnak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek