Címke: kutatás

Koronavírus-konferencia - Palkovics László: külön forrást kapnak a járványügyi kutatások

Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány ellenei védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján az innovációs és technológiai miniszter.

Megjelenés: 2020. 05. 21.
Tovább

A nátha lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók

A megfázás lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók, akiknek "kissé radikális" módszere a náthát okozó megannyi vírus helyett magát az emberi szervezetet célozza meg.

Megjelenés: 2018. 12. 04.
Tovább

Magyar kutatók fedeztek fel egy új agysejt-típust

Szegedi kutatócsoport fedezett fel egy olyan speciális neuront, ami az eddigi ismeretek szerint csak az emberi agyban található meg. Az új felfedezés segíthet az emberi agy egyedülálló működésének mélyebb megértésében.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Sikerült visszafordítani az öregedés jeleit egereknél

Egy génmutáció "kikapcsolásával" sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) kutatóinak.

Megjelenés: 2018. 07. 23.
Tovább

Csökkenő tendenciát mutat a klinikai vizsgálatok száma

Az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent az utóbbi években a klinikai vizsgálatok száma. Idehaza tavaly 324 új klinikai vizsgálatot végeztek, ami negyvennel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Megjelenés: 2018. 04. 27.
Tovább

Vírusok által termelt inzulinszerű anyagok is okozhatnak diabéteszt

Egy váratlan felfedezés eredményeként a Joslin Diabetes Center kutatói négy olyan vírust azonosítottak, amelyek képesek a humán sejtek működését befolyásoló inzulinszerű hormonok termelésére.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumát csütörtökön Debrecenben, az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.

Megjelenés: 2018. 03. 31.
Tovább

Új eredmények a nemi hormonok és a veserák közötti összefüggéssel kapcsolatban

Egy új kutatás lehet az első, amely leírja az androgének szerepét a veserák kialakulásában, és az eredmények alátámasztják, hogy indokolt lehet a terápia új, az androgén receptort befolyásoló megközelítésének vizsgálata.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Új kutatási eredmények a daganatos betegségek terápiájában

Polio- és Zika-vírus, parazitaellenes szer kerülhet a daganatos betegségek elleni harc fegyvertárába, de folynak kutatások hagyományos és új hatóanyagok kombinációival is, valamint az angiogenezis-gátló terápia elleni rezisztencia gátlásának terén is történt előrelépés.

Megjelenés: 2017. 10. 17.
Tovább

Az őssejtterápia lehetőségei a bélidegrendszer fejlődési rendellenességének gyógyításában

A bélidegrendszer fejlődési rendellenességének őssejtterápiával való gyógyítása a távlati célja az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben Dr. Nagy Nándor vezetésével működő kutatólabornak.

Megjelenés: 2017. 10. 09.
Tovább

A 3D-nyomtatás orvosi felhasználásáról tanácskoznak Pécsen

A háromdimenziós nyomtatással előállított protézisek, a személyre szabott medicina, a szövetnyomtatás és a rehabilitációs robotika témaköreit is felöleli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában csütörtökön kezdődő interdiszciplinális konferencia.

Megjelenés: 2017. 10. 05.
Tovább

Jelentős hatással van a cirkadián óra a humán élettanra

Jó úton járunk, hogy elismerjük a cirkadián órának a meglehetősen erős hatását a humán élettanra - mondta Kozma-Bognár László, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmukatársa annak kapcsán, hogy a cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért kapta három amerikai tudós az idei orvosi-élettani Nobel-díjat hétfőn.

Megjelenés: 2017. 10. 03. | Frissítve: 2017. 10. 04.
Tovább

Három amerikai tudós kapja az orvosi Nobel-díjat a cirkadián ritmus kutatásáért

A cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Megjelenés: 2017. 10. 02.
Tovább

Több C-vitamin és kevesebb érbetegség – ezért dolgoznak a L’Oréal és az UNESCO díjazottjai

Munkájáért ma ismét két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 0000 Ft összdíjazású elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A rangos díjat idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Megjelenés: 2017. 09. 28. | Frissítve: 2017. 09. 29.
Tovább

Egy kutatás szerint az erek lehetnek a diabétesz következő terápiás célpontjai

A vérerek tápanyag-szállításban betöltött szerepe gyakran nem kap elég figyelmet, de a Yale egyetem egy kutatócsoportja most feltárta egy protein szerepét a zsírsavak transzportjában, ami a 2-es típusú diabétesz jövőbeli terápiájára is kihatással lehet.

Megjelenés: 2017. 09. 20.
Tovább

Egyetemi tananyag lett az USA-ban a magyar kutató elmélete az elmosódott szerkezetű fehérjékről

Az elmosódott szerkezetű fehérjekomplexek felfedezése után Fuxreiter Mónika, az MTA-DE Fehérjedinamikai Kutatócsoport vezetője az elmosódott szerkezetű fehérjék elméletének kidolgozásával egy új általános fehérjemodellt vázolt fel.

Megjelenés: 2017. 09. 15.
Tovább