Több mint egymilliárdos fejlesztési keret a pécsi nemzeti labornak

A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek terén a laboratórium.

hirdetés

Növekedhet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatási teljesítménye és szélesedhet a magyarországi és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele egy 1,25 milliárd forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően - jelentette be az intézmény vezetője csütörtökön Pécsen.

Jakab Ferenc az intézmény székhelyén, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban rendezett sajtótájékoztatón közölte: az Európai Unió és a magyar kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a VNL-nek a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében.A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek, az úgynevezett virális zoonózisok terén a VNL. Emellett az intézmény olyan nemzetközi kapcsolatokat tud kiépíteni a tudományos intézményekkel és piaci vállalkozásokkal, amelyekre korábban nem volt lehetősége.

A forrás a szakember-utánpótlás biztosítását is segíti majd - tette hozzá.A fejlesztés keretében kisebb részben kutatási műszereket is beszereznek - mondta a szakember.Jakab Ferenc emlékeztetett: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a zoonózisok milyen komoly hatással járhatnak az emberiségre, és milyen jelentősége van a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásoknak világszerte. Szerinte éppen emiatt kell egyre nagyobb erőforrásokat átcsoportosítani az ilyen megbetegedéseket vizsgáló tudományos kutatásokra.

Az eseményen a sajtó rendelkezésére bocsátott írásos összegzés szerint a pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli Magyarországon, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és - egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként - 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PTE

Ajánlott cikkek