Több mint húszezer nyugat-európai halt bele a nyári hőhullámokba

A magas hőmérséklet világszerte évente több ezer halálesetért felelős, amelyek közül sokról nem számolnak be.

hirdetés

Londonban 40, Franciaország egyes területein 42, míg Spanyolország bizonyos részein 44 fokot is meghaladta a hőmérséklet. A többlethalálozások elemzése megmutatta, hogy az éghajlatváltozás okozta globális felmelegedés pontosan milyen veszélyeket rejteget az emberek számára. Az elemzés nem tudta pontosan megbecsülni a hőséggel összefüggő haláleseteket, de azok száma átlagosan magasabb volt a forró napokon, mint az enyhébbeken. A koronavírussal kapcsolatba hozható haláleseteket kizárták a számításokból – írja a The Guardian cikke nyomán az Infostart.

Angliában és Walesben június 1. és szeptember 7. között 3271 többlethalálozást regisztráltak a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint, ami 6,2 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál. Franciaországban a Santé Publique France, a kormány egészségügyi ügynöksége által közzétett adatok szerint a nyári hónapokban 10 420 többlethalálozásról érkezett jelentés. E halálesetek közül minden negyedik, azaz 2816 haláleset az országot sújtó három intenzív hőhullám valamelyikének idején történt. A többlethalálozás 20 százalékkal magasabb volt azokban a régiókban, ahol szélsőséges hőmérsékletre vonatkozó vörös riasztást adtak ki. Spanyolországban a III. Károly Egészségügyi Intézet becslése szerint június és augusztus között 4655 hőség okozta haláleset történt.

A Robert Koch Intézet, a német kormányzati egészségügyi ügynökség becslése szerint 4500 ember halt meg az országban a nyári hónapokban, kifejezetten a szélsőséges hőmérséklet miatt.Friederike Otto, az Imperial College London Grantham Éghajlatváltozási és Környezetvédelmi Intézetének klímatudományi főelőadója szerint a hőhullámok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az éghajlatváltozás kapcsán. "A magas hőmérséklet világszerte évente több ezer halálesetért felelős, amelyek közül sokról nem számolnak be. A rengeteg bizonyíték ellenére kevesen ismerik ezeket a tényeket" – fogalmazott.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart

Ajánlott cikkek