Új hatóanyagot azonosított a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja

Új típusú gyulladáscsökkentő és szöveti hegesedést gátló gyógyszer kifejlesztéséhez járulhat hozzá a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján működő ELKH-SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutatócsoport.

hirdetés

Az innovációs díjasokat bemutató cikksorozat keretében a kutatócsoport tagjai, dr. Szebeni Beáta, dr. Pap Domonkos, dr. Veres-Székely Apor és dr. Vannay Ádám a díj mögött álló munkáról, kutatásaikról és személyes motivációjukról is beszélnek a semmelweis.hu-nak. A 2021-es Innovációs Napon a leginnovatívabb kutatómunka kategóriában díjazott kutatócsoport egy preklinikai fejlesztési fázisban lévő, PARK7 molekula működését befolyásoló hatóanyagot azonosított, amelynek gyulladásgátló, illetve hegesedéscsökkentő hatását elsőként ők ismerték fel.

Átfogó sejtes és állatmodelleken végzett kísérletekkel igazolták, hogy a hatóanyag gátolja a gyulladásos folyamatokat a gyulladásos bélbetegségben, valamint képes csökkenteni a tüdőhegesedés mértékét is. A díjazott kutatás célja a fejlesztés klinikai vizsgálatokig való elvitele, hogy végül hegesedést gátló gyógyszerként eljuthasson a betegekhez, hangsúlyozták a honlapnak a kutatócsoport tagjai. A csapat különböző területek szakembereiből (biomérnök, orvos, biológus) áll, ezért a megközelítés sokfélesége adott. A csoport munkájából több rangos nemzetközi publikáció is született az utóbbi évben, melyekben a PARK7 gyulladásos betegségekben betöltött szerepét, valamint az általuk fejlesztett in vitro metodikákat írták le.

A díjazottak hangsúlyozták, hogy a fejlesztések és publikációk nem valósulhattak volna meg ebben a formában a kutatócsoport munkáját segítő a szakasszisztens, PhD-hallgatók és TDK-hallgatók segítsége nélkül. Céljuk a jövőben is az, hogy az általuk fejlesztett és használt metodikákkal, összetett kutatási ökoszisztémával ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekkel egyre közelebb kerüljünk a hatékony antifibrotikus szerek kifejlesztéséhez.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

semmelweis.hu

Ajánlott cikkek