Újabb sokkoló szám: 30 ezer ápoló hiányzik

Magyarországon ezer lakosra hat szakápoló jut, az USA-ban 17.

hirdetés

25-30 ezer ápoló hiányzik a hazai betegellátásból, mondta Balogh Zoltán a szakdolgozói kamara elnöke a Magyar Kórházszövetség konferenciáján. Ónodi-Szűcs Zoltán, aki a járóbeteg irányítási rendszer átalakításáért felelős miniszteri megbízott pedig arról beszélt, nem csoda, hogy elégedetlenek a betegek, mert a szakrendelőkben az időpontfoglaláskor a páciensek 65 százaléka nem jár sikerrel - írja az economx-hu.

Megvizsgálták az egészségügyi ellátással kapcsolatos kommenteket az interneten, a legtöbben az orvos hiányról, a várólistákról és a várakozási időkről értekeztek, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egyetem egészségügyi kancellár-helyettese, a járóbeteg irányítási rendszer (JIR) átalakításáért felelős miniszteri megbízottja a Magyar Kórházszövetség kétnapos konferenciáján.Magyarországon évente 50-60 millió orvos-beteg találkozás történik a rendelőkben, minimum háromezer kollégának kellene az ügyfélszolgálatokon dolgozni, hogy a betegek elégedettebbek legyenek.

Jelenleg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban, sokkoló, de 15 ezer ember akár egy nap alatt kivonulhat a rendszerből a kora miatt, a következő tíz év tendenciája az olyan, mint amikor a Titanic ment a jéghegy felé. Jelenleg 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból, mondta Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. 2021-ben országosan az orvosi állások 3,4 százaléka, a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt betöltetlen, erről Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese beszélt. Győr-Moson-Sopron megyében volt a legnagyobb orvoshiány, ahol elérte a 8 százalékot is.

Magyarországon ezer lakosra hat szakápoló jut, az USA-ban 17, mondta Mészáros Magdolna, a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója. 2000-ben még tudtak ápolót átcsábítani Romániából Magyarországra, ma már a Romániában dolgozó ápolók bére közelít a magyar ápolói bérekhez és néhány tízezer forintért nem fognak átjönni a magyar betegellátásba. Statisztikai adatok szerint az elmúlt 40 évben 26-odára csökkent a szakápolók száma.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

economx-hu

Ajánlott cikkek