További cikkek a Neurológia rovatból

2040-re hatékonyan tudják majd kezelni az Alzheimer-kórt

2009-ben csak három gén volt kapcsolható az Alzheimer-kórhoz, de ma már kilencvenkettő. Ez hatalmas előrelépés az ismeretek terén ebben a súlyos betegségben.

hirdetés

Az Alzheimer-kór a demencia egy formája, amely jelenleg nem rendelkezik sem gyógymóddal, sem hatékony kezeléssel a tünetek progressziójának lassítására. Az Alzheimer-kór Nemzetközi Szövetsége szerint évente több mint 10 millió új demencia eset fordul elő világszerte,

Julie Williams professzorasszony, a Cardiffi Egyetem Demencia Kutatóintézetének igazgatója, aki 30 éve tanulmányozza a betegséget, abban reménykedik, hogy

2040-ig az  előrehaladott génterápiák többet fognak felfedni róla, így remélhetőleg vezetnek majd olyan kezelésekhez, amelyek lassítják vagy akár megállítják a kognitív hanyatlást.

A BBC-nek adott interjúban elmondta: "Most már tudjuk, hogy hibás gének változtatják meg az úgynevezett mikroglia nevű immunsejtek működését. Ezek az agy 'szemetesautói', amelyek eltakarítják, amit szemétnek látnak. Amikor kevésbé hatékonyak a valódi szemét eltakarításában, és tévedésből egészséges agysejteket, köztük szinapszisokat ölnek meg, tehát tévesen tüntetik el az idegsejtek közötti kapcsolatokat, akkor elveszítjük a gondolkozás, emlékezés képességét."

A kutatások arra utalnak, hogy holisztikusabb megközelítésre lesz szükség, a különböző okokat kell támadni, minden lehetséges szemszögből. Segíti a hatékony kezelések kifejlesztését, hogy azok a tesztek, melyek korábban milliókba kerültek, most szinte fillérekért végezhetőek el, így szabadon vizsgálható, milyen hatással vannak a gének a specifikus agyi aktivitásra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek