A demencia terjedését hozhatja a koronavírus

A demenciás esetek száma 2030-ra 55 millióról 78 millióra emelkedhet.

hirdetés

A demenciában szenvedők számának növekedéséhez vezethet világszerte a Covid-19 járvány – állítja az Alzheimer’s Disease International szövetség, amely száz szakmai szervezetet tömörít. Minderről a Telex tudósít.

A CNBC arról számolt be, hogy az ADI szerint – mivel egyes kutatások szerint a Covid-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését – a világjárvány hosszú távon jelentősen megnövelheti a demenciában szenvedő betegek számát.A szakmai szervezetek úgy látják, már eleve fennállt a veszélye annak, hogy a világ nehezen fog megbirkózni a demencia terjedésével, de a koronavírus tovább ront az alaphelyzeten.

Az előrejelzések már a Covid-járvány előtt is azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma 2030-ra 55 millióról 78 millióra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a demenciához kapcsolható költségek évi 2,8 billió dollárra emelkedhetnek világszerte. A járvány ugyan átmenetileg csökkenti a demensek számát (hiszen sok érintett idős, és az idősek nagyobb eséllyel esnek áldozatul a vírus szövődményeinek), hosszú távon azonban épp az ellenkezője lehet igaz.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek