További cikkek a Neurológia rovatból

A herpeszvírus egyik variánsával függhet össze a szklerózis multiplex

A Karolinska Intézet kutatói kifejlesztettek egy olyan új módszert, amellyel elkülöníthető a szklerózis multiplex patogenezisével összefüggésbe hozható herpeszvírus (HHV-6) két típusa.

hirdetés

A vérben található, 6A és 6B típusú herpeszvírus-fehérjék elleni antitestek elemzésével a kutatócsoport kimutatta, hogy SM-betegeknél a 6A herpeszvírus sokkal gyakrabban megtalálható, mint egészséges személyeknél.

A kutatás eredményei a Frontiers in Immunology folyóiratban jelentek meg, és alátámasztják azt a feltételezést, miszerint a HHV-6A szerepet játszik a szklerózis multiplex kialakulásában.

A SM egy autoimmun betegség, ami a központi idegrendszer károsodását okozza. A megbetegedés oka nem tisztázott, de az egyik lehetséges magyarázat szerint az immunrendszer egy vírus hatására támadja meg a szervezet saját sejtjeit. A 6-os típusú humán herpeszvírust már korábban is kapcsolatba hozták a szklerózis multiplexszel, de azokban a kutatásokban nem tudták megkülönböztetni a 6A és a 6B típust.

Becslések szerint a gyerekek mintegy 80 százaléka 2 éves kor előtt megfertőződik a HHV-6 vírussal, és sokuknál az életük további részében megtalálhatóak a vírussal szemben védelmet biztosító antitestek. Ennek ellenére ezidáig nem sikerült a két variánst megkülönböztetni a fertőzést követően sem, ezért az is nehézséget okozott, hogy megállapítsák, a HHV-6A vagy B vírus a SM kockázati faktora.

A legújabb kutatás során azonban a kutatóknak sikerült megkülönböztetni az A és a B vírust az által, hogy a vérben található antitesteket összehasonlították azokkal a proteinekkel, amelyek a két vírusban leginkább eltérőek.

„Ez egy rendkívüli áttörés mind a SM, mind a víruskutatás szempontjából” – mondta a kutatás vezetője. „Először is alátámasztja azt az elméletet, miszerint a HHV-6A hozzájárulhat a SM kialakulásához, ezen kívül pedig ezzel az új módszerrel meg tudjuk határozni, hogy mennyire elterjedt ez a két különböző HHV-6 típus, erre eddig nem volt módunk.”

A kutatók 8700 SM-beteg antitest szintjeit hasonlították össze több mint 7200 egészséges alannyal, és arra a következtetésre jutottak, hogy a SM-betegeknél 55 százalékkal magasabb a HHV-6A protein elleni antitestek jelenlétének valószínűsége. Egy 500 fős alcsoportban, akiktől a betegség megjelenése előtt vettek vért, a SM későbbi kialakulásának kockázata csaknem duplája volt, ha 6A vírussal voltak fertőzöttek. Minél fiatalabb volt valaki, amikor a vírust kimutatták a vérében, annál nagyobb volt a SM kialakluásának kockázata. A HHV-6B esetében viszont nem találtak ilyen összefüggést, sőt a SM-betegeknél a HHV-6B-re jellemző IE1B protein elleni antitestek szintje alacsonyabb volt.

Egy másik herpeszvírus, az Epstein-Barr vírus elleni antitestek szintjét ugyanezzel a módszerrel elemezték, és a kutatók kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik mindkét vírussal megfertőződtek, még nagyobb volt a SM kialakulásának kockázata. Ez arra utal, hogy a SM kockázatát többféle vírusfertőzés együttes hatása fokozhatja.

 

Forrás: Elin Engdahl et al, Increased Serological Response Against Human Herpesvirus 6A Is Associated With Risk for Multiple Sclerosis, Frontiers in Immunology (2019). DOI: 10.3389/fimmu.2019.02715

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek