Címke: sclerosis multiplex

Sclerosis multiplex centrumot alakítottak ki Nagykanizsán

Zalai és részben Somogy megyei betegek ellátására alakítottak ki sclerosis multiplex (SM) centrumot a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

A herpeszvírus egyik variánsával függhet össze a szklerózis multiplex

A Karolinska Intézet kutatói kifejlesztettek egy olyan új módszert, amellyel elkülöníthető a szklerózis multiplex patogenezisével összefüggésbe hozható herpeszvírus (HHV-6) két típusa.

Megjelenés: 2020. 02. 22.
Tovább

Felfedezhették a sclerosis multiplex autoantigénjét

Svájci kutatók megtalálhatták a régóta keresett, sclerosis multiplex betegséget kiváltó autoantigént. A Science Translational Medicine-ben közzétett jelentés szerint a GDP-L-fukóz-szintáz enzim olyan részletei jöhetnek szóba, melyeket bélbaktériumok is előállítanak.

Megjelenés: 2018. 10. 26.
Tovább

Az AIPM szerint 20-30 milliárd hiányzik a gyógyszerkasszából

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint 20-30 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a gyógyszerkasszát, így elérve a visegrádi országok (V4) nettó gyógyszerkiadásának átlagát.

Megjelenés: 2018. 06. 05.
Tovább

Tízezer embert érint hazánkban a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2018. 03. 19.
Tovább

Új sclerosis multiplex elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló, okrelizumab hatóanyagú gyógyszert.

Megjelenés: 2018. 01. 16.
Tovább

Sclerosis multiplex kezelésében vizsgálják a szimvasztatint

Angliai kutatók elindítottak egy új vizsgálatot, hogy a szimvasztatin hatását értékeljék sclerosis multiplex kezelésében. A 6 millió font költségű fázis 3 MS-STAT2 vizsgálatot az angliai SM Szövetség, az NHS, az amerikai SM Szövetség és több angliai egyetem finanszírozza, és több mint 1000 beteg fog benne részt venni, akik másodlagos progresszív sclerosis multiplexben szenvednek.

Megjelenés: 2017. 12. 26.
Tovább

Hatékony lehet a glatiramer-acetát a multirezisztens baktériumok ellen

Egy új kutatás eredménye szerint a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott glatiramer-acetát hatásos a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

Pozitívak az új szklerózis multiplex elleni hatóanyag klinikai vizsgálati eredményei

Jó eredményekkel zárult az ozanimod hatásosságát és biztonságosságát értékelő fázis 3 vizsgálat. Az ozanimod egy új típusú orális, szelektív szfingozin-1-foszfát-1 és -5 receptor modulátor, amelyet a vizsgálatban az első vonalbeli kezelésként alkalmazott interferonnal hasonlítottak össze relapszáló szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább

Új ellenjavallattal bővült a fingolimod alkalmazási előírása

Gyógyszerbiztonsági tájékoztatást tett közzé az OGYÉI a fingolimod alkalmazásával kapcsolatban, a készítmény szívbetegségben szenvedő betegeknél történő alkalmazására vonatkozó figyelmeztetések szigorodtak.

Megjelenés: 2017. 11. 08.
Tovább

Új szklerózis multiplex elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a kladribin hatóanyagú tabletta forgalomba hozatalát. A Mavenclad a szklerózis multiplex relapszáló formáiban szenvedő felnőttek kezelésére szolgáló gyógyszer.

Megjelenés: 2017. 09. 13.
Tovább

Engedélyezte az EMA a Zinbryta forgalomba hozatalát

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Zinbryta forgalomba hozatalát. A Zinbryta a sclerosis multiplex relapszáló formáiban (RSM) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, 150 mg daklizumabot tartalmaz 1 ml oldatos injekcióban.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább