További cikkek a Neurológia rovatból

A kinázok szerepe a bél-máj-agy kommunikációban és a neuroinflammációban

Egereken végzett új kutatások eredményei betekintést nyújtanak abba, hogy mi történik molekuláris szinten, ami a cukorbetegeknél Alzheimer-kór kialakulását okozhatja.

hirdetés

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, incidenciája folyamatosan növekszik, és 2050-re várhatóan megnégyszereződik. A 2-es típusú cukorbetegség (T2D) az Alzheimer-kór kockázati tényezője, ami alapján az Alzheimer-kórt gyakorlatilag már a 3-as típusú cukorbetegségnek (T3D) tekintik.

"Úgy gondoljuk, hogy a cukorbetegség és az Alzheimer-kór szorosan összefüggenek, és a cukorbetegség megelőzésére vagy javítására irányuló intézkedésekkel megakadályozhatjuk vagy legalábbis jelentősen lelassíthatjuk az Alzheimer-kórban a demencia tüneteinek progresszióját" - mondta Dr. Kumar, a kutatás vezetője.

A kutatási adatok azt mutatják, hogy a magas zsírtartalmú étrend gátolja a Jak3 expressziót mind a bélnyálkahártyában, mind az egerek agyában, és a genetikai manipuláció okozta Jak3 hiány bél dysbiosist, T2D-t és Alzheimer-kór szerű tüneteket okoz.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek