A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

A londoni Imperial College kutatói több mint 48 ezer beteg genetikai adatait elemezték, és azt tárták fel, hogy a kardioembóliás stroke kockázata összefüggésben van a magasabb vas szérumszinttel. A stroke-nak ezt a típusát jellemzően a szívből az agyba jutó vérrög okozza, a hátterében pedig gyakran pitvarfibrilláció áll.

A kutatás korábbi vizsgálatok eredményeivel van összefüggésben, amelyek szerint a vas védő hatású lehet stroke és koszorúér-betegségek kialakulásával szemben.

A kutatás vezetője szerint ez az eredmény váratlanul érte a kutatócsoportot, mivel korábban úgy gondolták, hogy a magasabb vasszint csökkenti a stroke kockázatát, ez az elemzés viszont azt támasztja alá, hogy ennek az ellenkezője a helyzet, legalábbis bizonyos stroke-típusok esetében. Dr. Gill szerint az eredmények még nem elégségesek ahhoz, hogy a vasbeviteli ajánlásokra kihatással legyenek, és további kutatásokra van szükség a pontos mechanizmus feltárása érdekében. Az előzetes adatok alapján azt a következtetést vonták le, hogy bizonyos esetekben a magas vasszint vérrögképződést indíthat el.

A kutatók nyilvános adatbázisokból elérhető genetikai adatok statisztikai elemzése alapján azt vizsgálták, hogy a genetikai jellemzők hogyan befolyásolják a vasháztartás működését. Az elemzés fókuszában a genom három olyan pontja állt, amelyekben az egypontos nukleotid polimorfizmus (SNP) kismértékben növelheti vagy csökkentheti a vas szérumszintjét. A kutatók az egypontos nukleotid polimorfizmusok keresésekor több mint 60 ezer stroke-beteg adatait elemezték, és azt találták, hogy a magasabb vas szérumszintet okozó SNP-vel rendelkező egyének között magasabb volt a kardioembóliás stroke kockázata.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek, és az eddigi eredmények alapján semmiképp sem indokolt a vasbevitel csökkentése, ugyanakkor a kezelőorvosok és kutatók figyelmét szeretnék felhívni erre az összefüggésre, illetve a vas szérumszint és a stroke és más kardiovaszkuláris betegségek közötti kapcsolat alaposabb elemzésének szükségességére.

A kutatócsoport más tényezők hatását is vizsgálta, amelyek összefüggésben lehetnek a stroke-kockázattal, és a magas vérlemezkeszám esetében is azt igazolták, hogy az az ischémiás stroke fokozott kockázatával jár. A kutatás szerint a XI-es faktor alacsony szintje a kardioembóliás stroke alacsonyabb kockázatával járt. Több olyan fejlesztés is folyamatban van, amely a stroke-kockázatot a XI-es faktor szintjének csökkentésével érné el, és az új kutatási eredmények alátámasztják ezeknek az új kezelési, illetve prevenciós lehetőségeknek a létjogosultságát.

Fordította: Dr. Kaló Anna

D Gill et al. Iron Status and Risk of Stroke: A Mendelian Randomization StudyStroke. 2018;0:STROKEAHA.118.022701

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek