További cikkek a Neurológia rovatból

Az Alzheimer-kór progresszióját lassító gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyott egy új hatóanyagot, amely a kutatási eredmények szerint lassítja az Alzheimer-kór lefolyását.

hirdetés

Az Eli Lilly által gyártott szer a második ilyen, a betegség korai tüneteit enyhítő gyógyszer, amelyre az FDA rábólintott. A másikat a hatóság tavaly engedélyezte.

A gyártó szerint a donanemab 18 hónap alatt akár 35 százalékkal is lassítani tudta a kognitív és funkcionális hanyatlást a placebós kontrollcsoporthoz képest. A szert a kutatás alatt négyhetente adták infúzión keresztül, a bevitt monoklonális antitest az agyban lévő amiloid fehérjelerakódások ellen hat, amely az Alzheimer-kór kialakulásának kulcsfontosságú mutatója. Lényeges, hogy a gyógyszer a betegség korai szakaszában igazán hatékony.

A cég szerint a terápia akár 39 százalékkal is csökkenthette a kockázatát annak, hogy a résztvevők a betegség következő stádiumába kerüljenek. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyik gyógyszer sem a betegség gyógyítására, csupán kezelésére jó: megváltoztatják a betegség lefolyását, ahelyett, hogy csak a tüneteket kezelnék, de nem szüntetik meg a betegséget. A gyógyszer mellékhatásai közé tartozik például a lehetséges agyvérzés, de a kutatások szerint a mellékhatások nem gyakoriak. Az 1700 fős, harmadik fázisú kísérletben 3 halálesetet is a gyógyszernek tulajdonítottak, de az FDA vizsgálata azt állapította meg, hogy a szer előnyei így is meghaladják a kockázatait.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

telex

Ajánlott cikkek