Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

A Weill Cornell Medicine kutató antibiotikumkombinációval kezeltek egereket, majd két héttel később ischémiás stroke-ot idéztek elő az állatok agyában. Az antibiotikumokkal kezelt egereknél a stroke nagysága mintegy 60 százalékkal volt kisebb, mint a gyógyszerrel nem kezelt rágcsálók esetében. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a bélrendszer mikróbái az immunsejteket az agy védelmének érdekében mozgósították, ezzel megvédve azt a stroke teljes károsító hatásától.

A kutatás vezetője szerint "az vizsgálat eredményei új kapcsolatot tártak fel az agy és a bélrendszer között, amely kihatással lehet a stroke kimenetelére, és átformálhatja a szakemberek stroke prevencióról és -kockázatról alkotott véleményét".

Az eredmények azt támasztják alá, hogy a bélrendszer baktériumflórájának befolyásolásán keresztül új lehetőség nyílhat a stroke prevenciójában, ami a magas stroke kockázatú betegek esetében különösen hasznos lehet, például szívsebészeti beavatkozás vagy többszörös agyi érelzáródás esetén.

A folyamat pontos mechanizmusának feltárásához további kutatásokra van szükség, de a kutatók azt már megállapították, hogy a baktériumok nem léptek kémiai interakcióba az aggyal, hanem az immunsejtek működésén keresztül befolyásolták az idegsejtek túlélését. Az immunsejtek eljutottak az agyhártyákig, ahol "megszervezték és irányították" a stroke-ra adott választ.

A kutatók szerint az egyik legmeglepőbb felfedezés az volt, hogy az immunsejtek hatására a stroke kiterjedése kisebb lett olyan módon, hogy kívülről irányították a válaszreakciót.

Az agy és a bélrendszer között felfedezett új összefüggés alapján a magas kockázatú betegeknél ígéretes lehetőség nyílhat a stroke étrendi megelőzésére, ami a betegek szélesebb körénél előnyösebben alkalmazható.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek