További cikkek a Neurológia rovatból

Egy kutatás szerint az omega-zsírsavak megvédhetik a nőket az Alzheimer-kórtól

Egy brit kutatócsoport átfogó vizsgálatot végzett az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatában tapasztalható nemi különbségekről, különös figyelmet fordítva a lipidek neurodegeneratív betegség patogenezisében betöltött szerepére.

hirdetés

A vérben található lipidek – a szervezetben számos alapvető funkciót ellátó zsírmolekulák – elemzése kimutatta, hogy az Alzheimer-kóros nők vérében az egészséges nőkhöz képest észrevehetően kevesebb telítetlen zsír, például omega-zsírsavakat tartalmazó zsírsav volt.

A tudósok nem találtak szignifikáns különbséget ugyanazon lipidmolekula-összetételben Alzheimer-kóros férfiak és egészséges férfiak között, ami arra utal, hogy ezek a lipidek nemenként eltérő szerepet játszanak a betegségben. A zsírok fontos szerepet játszanak az egészséges agy fenntartásában, így ez a tanulmány jelezheti, hogy miért diagnosztizálnak több nőnél a betegséget.

A King's College London és a Queen Mary University London tudósai által az Alzheimer's & Dementia című folyóiratban publikált tanulmány elsőként mutatja be a lipidek fontos szerepét az Alzheimer-kór kockázatában a nemek között.

Dr. Cristina Legido-Quigley, a King's College London munkatársa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A nőket nagyobb arányban érinti az Alzheimer-kór, és 80 év felett gyakrabban diagnosztizálják náluk a betegséget, mint a férfiaknál.”

„Az egyik legmeglepőbb dolog, amit a különböző nemek vizsgálatakor láttunk, az volt, hogy az egészséges és a kognitív károsodásban szenvedő férfiak között nem volt különbség ezekben a lipidekben, de a nők esetében ez a kép teljesen más volt. A tanulmány feltárja, hogy az Alzheimer-kór lipidbiológiája eltérő a nemek között, ami új utakat nyit a kutatás számára.”

A tudósok 841 Alzheimer-kóros, enyhe kognitív károsodásban szenvedő és kognitívan egészséges kontrollszemélytől vettek plazmamintákat, és mérték az agyi gyulladást és károsodást.

Tömegspektrometriát alkalmaztak a vérben található 700 egyedi lipid elemzésére. A telített lipideket általában „egészségtelen” vagy „rossz” lipideknek tekintik, míg a telítetlen lipideket, amelyek néha omega-zsírsavakat is tartalmaznak, általában „egészségesnek” tekintik.

A tudósok most azt állítják, hogy statisztikailag igazolható az Alzheimer-kór és a zsírsavak közötti ok-okozati összefüggés. Az összefüggés megerősítéséhez azonban klinikai vizsgálatokra van szükség.

Dr. Legido-Quigley hozzátette: „Tanulmányunk azt sugallja, hogy a nőknek gondoskodniuk kell arról, hogy omega-zsírsavakat juttassanak be étrendjükbe – zsíros halak fogyasztása vagy táplálékkiegészítők révén. Klinikai vizsgálatokra van azonban szükségünk annak megállapítására, hogy a lipidösszetétel megváltoztatása befolyásolhatja-e az Alzheimer-kór biológiai lefolyását.”

„Bár ez a tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kóros nőknél bizonyos telítetlen zsírsavak szintje alacsonyabb volt a férfiakhoz képest, további munkára van szükség. Ez magában foglalja a különbség mögött meghúzódó mechanizmusok megértését, valamint annak kiderítését, hogy az életmódbeli változások, beleértve az étrendet is, szerepet játszhatnak-e ebben. A jövőbeni kutatásokat etnikailag sokszínűbb populációban is el kell végezni, hogy kiderüljön, ugyanez a hatás megfigyelhető-e.”

 

Lipid profiling reveals unsaturated lipid reduction in women with Alzheimer's' disease, Alzheimer's & Dementia (2025).

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek