További cikkek a Neurológia rovatból

Egy vérteszt forradalmasíthatja az Alzheimer-kór kimutatását

A gyógyszerek kiválasztásában is segítséget nyújthat az a vérteszt, ami képes kimutatni az Alzheimer-kórt.

hirdetés

A demenciák megkülönböztetésében és a gyógyszerek kiválasztásában is segítséget nyújthat az a vérteszt, ami képes kimutatni az Alzheimer-kórt okozó amiloid plakkokat képező fehérjék jelenlétét a véráramban. A Guardian számolt be róla, hogy majdnem 800 fő bevonásával végeztek sikeres kísérletet, ami igazolta, hogy a már elérhető vérteszt pontos eredményt adhat a betegségre vonatkozóan.

A lumbálpunkció és a PET-CT hozzáférhetősége lényegesen alacsonyabb, mint egy egyszerűbb vértesztté, így a vizsgálat szélesebb körben is elérhetővé válik. Ez segíthet abban, hogy a betegséget hamarabb észrevegyék, azoknál pedig, ahol magas a kockázata, hamarabb kezdhetik meg a rendszeres szűréseket. Ezeknek ráadásul a költsége is alacsonyabb, mint más vizsgálatoknak. A kutatók a kereskedelmi forgalomba hozott ALZpath teszt eredményeit lumbálpunkcióval és PET-CT felvételekkel hasonlították össze, és 80 százalékban beigazolódott a teszt által mutatott diagnózis. A teszt olyan pontosnak tűnik, hogy akár más vizsgálatok nélkül, önmagában is elegendő lehet a kezelés megkezdéséhez.

 

Forrás: Ashton NJ, Brum WS, Di Molfetta G, et al. Diagnostic Accuracy of a Plasma Phosphorylated Tau 217 Immunoassay for Alzheimer Disease Pathology. JAMA Neurol. Published online January 22, 2024. doi:10.1001/jamaneurol.2023.5319

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Jama Neurology

Ajánlott cikkek