Idegkutatók elkészítették az agysejtek első atlaszát

A a BRAIN nevű konzorcium a motoros kéreg agysejtjeiről hozott létre átfogó térképet, a 17 kutatásból álló tanulmányt a Nature-ben közölték.

A kutatás öt évig zajlott, a célja az volt, hogy az agy adott részében az összes jelenlévő sejttípust azonosítsa. Ez az első lépés egy olyan hosszú távú projektben, aminek célja, hogy létrehozzanak egy térképet az egész agy sejtösszetételéről, amely segíthet megérteni, hogyan irányítják a testünket és az elménket a fejünkben található ideghálózatok, és hogyan működnek rosszul mentális és fizikai problémák esetén. 

Kutatók egymástól függetlenül korábban több tucat sejttípust azonosítottak alakjuk, méretük, elektromos tulajdonságaik és a bennük kifejeződő gének alapján. Az új tanulmányok körülbelül ötször több sejttípust írtak le, bár ezek közül sok a már jól ismert sejttípusok altípusa. Bár a mostani tanulmány csak a motoros kéreggel foglalkozik, a 2017-ben indult BRAIN célja az, hogy hogy feltérképezze az összes különböző sejttípust az agyban, amely több mint 160 milliárd egyedi sejtből: idegsejtekből és gliasejtekből áll.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: 24.hu

Ajánlott cikkek