Megtalálták az izomgörcsök ellenszerét

A projektj célja olyan gyógyszerjelöltek fejlesztése volt, melyek lehetővé teszik a stroke és a stroke után kialakuló görcsös állapot komplex kezelését.

Lezárult egy 1,8 milliárd forint összköltségvetésű gyógyszerfejlesztési projekt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A kutatás legfontosabb eredménye egy új gyógyszerjelölt molekula teljes preklinikai kifejlesztése, ez a gyógyszerfejlesztési első fázisa - írja a Világgazdaság.

Az ELTE által vezetett konzorcium a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Programban (NVKP) nyert 1, 5 milliárd forint támogatást. A konzorcium további tagjai a Printnet Kft. és a Neuroct Kft., a projekt szakmai vezetője Málnási Csizmadia András. A projektj célja olyan gyógyszerjelöltek fejlesztése volt, melyek lehetővé teszik a stroke és a stroke után kialakuló görcsös állapot komplex kezelését. A kutatók egy általuk azonosított és szabadalmaztatott molekulacsalád fejlesztését végezték el a gyógyszerfejlesztési lánc egymást követő lépései szerint.

Legfontosabb eredményük, hogy az új molekulát sikeresen eljuttatták a preklinikai fázis végéig, ami lehetővé teszi a láncban soron következő humán klinikai fázis I. vizsgálatok lefolytatását. A kutatók szerint a stroke és más idegrendszeri betegségek, sérülések után a páciensek közel 40 százalékánál jelentkezik kóros izomösszehúzódás. Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló állapot 60 millió ember életét nehezíti meg világszerte, az ő kezelésük becsült költsége meghaladja az évi 500 milliárd dollárt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Világgazdaság

Ajánlott cikkek