Stroke vagy TIA után diagnosztizált pitvarfibrilláció (metaanalízis)

Pitvarfibrilláció fennállása esetén nagyobb a stroke kockázat azon betegeken, ahol anamnesztikus stroke már szerepelt, bár az oralis antikoaguláns kezelés mintegy 2/3-ával csökkentheti a stroke kiújulásának kockázatát.

Nincsen jelenleg konszenzus abban a kérdésben, hogyan kell stroke esetén pitvarfibrilláció irányában vizsgálni, és stroke-ot követő prevalenciája sem ismeretes. Szerzők szisztémás áttekintés alapján készült metaanalízise e kérdéskör tisztázására irányult: megbecsülhető-e az újonnan pitvarfibrilláló betegek aránya stroke-ot, vagy TIA-t követő négy, szekvenciális kardiális monitorozást követően.

Módszerek

Metaanalízis: a PubMed, Embase, és Scopus adatbázisok alapján (1980-2014). Csak azon vizsgálatok kerültek beválasztásra, ahol megadták, mennyi volt az ischaemiás stroke, vagy a TIA-betegek száma, akiknél az eseményt követően felállításra került a pitvarfibrilláció diagnózisa. A szívmonitorozás négy, szekvenciális fázisban zajlott: 1. a sürgősségi osztályon készült felvételi EKG, 2. a kórházi tartózkodás idején sorozat-EKG felvételek, folyamatos monitorozás és telemetria, Holter, 3. az első ambuláns időszakban Holter, majd 4. a második ambuláns időszakban mobil telemetria, externalis-, és implantabilis loop EKG. Elsődleges végpont: az újonnan pitvarfibrillációval diagnosztizált betegek száma és aránya mindegyik módszer, és minden fázis esetén, majd ezek szekvenciális kombinációi.

Eredmények

Az áttekintett 28 290 vizsgálat közül 50 vizsgálat (11 658 beteg) felelt meg a metaanalízis kritériumainak. A post-stroke pitvarfibrillációval diagnosztizált betegek száma 7,7% volt az 1. fázisban(95% CI 5,0–10,8), 5,1% a 2. (3,8–6,5), 10,7% a 3. (5,6–17,2), és 16,9% a 4. fázisban (13•0–21•2). A szekvenciális kardiális monitorozást követően a pitvarfibrillációval diagnosztizáltak aránya 23.7%-nak bizonyult (95% CI 17,2–31,0).

Következtetés

Stroke vagy TIA eseményét követően a szekvenciális kardiális monitorozás révén a betegek közel 25%-ában felismerhetővé válik az újonnan kialakuló pitvarfibrilláció. A stroke mellett pitvarfibrilláló betegek aránya magasabb, mint korábbi becsléseink sejtették. Ennek megfelelően több beteget kell oralis antikoagulánsokkal kezelni, a stroke kiújulások megelőzése céljából.

Támogatók
Heart and Stroke Foundation of Canada, Natural Science and Engineering Research Council of Canada.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Lancet

Ajánlott cikkek