További cikkek a Neurológia rovatból

Új hatóanyag hozhat áttörést az Alzheimer-kór kezelésében

A lecanemab 18 hónap alatt 27 százalékkal csökkentette a betegek átlagos kognitív hanyatlását.

hirdetés

 Az új hatóanyag lassítja a kognitív képességek romlását a betegség kezdeti szakaszában lévő betegeknél. A világon mintegy 30 millió embert sújtó Alzheimer-kór elleni szerek kutatása évtizedek óta sikertelennek bizonyult, a kutatók szerint az új eredmények viszont forradalmasíthatják az Alzheimeres betegek terápiáját.

A lecanemab olyan ellenanyag-terápia, amely eltávolítja a béta-amiloid nevű fehérje agyi lerakódásait. A fehérjelerakódások és az Alzheimer-kór közötti összefüggés még nem ismert, de a betegség örökletes formájában szenvedő betegeknél a lerakódások készítik elő az utat az agyi elváltozások előtt. A lecanemabot kifejlesztő amerikai és japán kutatók szeptemberben publikálták a csaknem 1800 beteg részvételével végzett klinikai vizsgálatok eredményeit, majd a részletes eredmények a New England Journal of Medicine orvosi szaklap keddi számában jelentek meg.

Az eredmények alapján a gyógyszer 27 százalékkal csökkentette a betegek átlagos kognitív hanyatlását 18 hónap alatt, ami szerény, de jelentős eredmény. Világszerte 55 millióan élnek demenciával, majdnem egyharmaduk Alzheimer-kórban szenved. Az Egyesült Királyságban az Alzheimer-kór vezető halálok, a diagnózistól számított hét éven belül általában meghalnak a betegek. A kór leggyakoribb jelei a memóriazavarok, később a beteg eltévedhet ismerős helyeken, nehezen hoz döntéseket, képtelen egyszerű feladatok végrehajtására, végül az étkezésben és a mozgásban is segítségre szorul. A kór lassítására, megállítására vagy visszafordítására tett kísérletek évtizedek óta kudarcba fulladtak, a lecanemab eredményei azonban a gyógyszerek új nemzedékéhez vezethetnek. A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a szer drága, betegenként évente 10 ezer és 30 ezer font (4,7 millió - 14,2 millió forint) közötti összegbe kerül, és hatása egyelőre csekély a vizsgált 18 hónap alatt, nem tudni, a beteg észrevehet-e egyáltalán valami javulást.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

The Guardian

MTI

Ajánlott cikkek