További cikkek a Neurológia rovatból

Kutatók univerzális donor őssejtterápiát fejlesztettek ki degeneratív agyi betegségek kezelésére

Ez az első alkalom, hogy őssejteket úgy alakítottak át, hogy univerzális donorokként működjenek a központi idegrendszer betegségeit célzó sejtterápiában.

hirdetés

A City of Hope kutatói olyan univerzális donor őssejteket fejlesztettek ki, amelyek egy napon életmentő terápiát nyújthatnak halálos agyi betegségekben, például Canavan-kórban szenvedő gyermekeknek, valamint más degeneratív betegségekben, például Alzheimer-kórban és sclerosis multiplexben szenvedőknek. A tanulmány nemrég jelent meg az Advanced Science folyóiratban.

"A City of Hope által alkalmazott megközelítés könnyen kiterjeszthető azon rákos betegek életminőségének javítására, akik kemoterápia vagy sugárzás mellékhatásaként kognitív károsodást vagy károsodott motoros funkciót tapasztalnak" - mondta Yanhong Shi, a Neurodegeneratív Betegségek Tanszékének elnöke és idegtudományi professzor, a Beckman Research Institute munkatársa. Shi 12 éve dolgozik ezen a kutatáson.

Shi és munkatársai a funkcionális aszpartoaciláz (ASPA) gént tartalmazó egészséges emberi bőrsejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC-k) alakították át, majd az iPSC-ket oligodendrogliális őssejtekké, a mielint termelő prekurzor sejtekké differenciálták. A mielinhüvelyek megkönnyítik az információ fénysebességű szállítását a neuronális axonok mentén.

A kezelt Canavan-kór állatmodelljei fokozott ASPA-aktivitást mutattak a kontroll egerekhez képest, és csökkent az N-acetil-L-aszpartát (NAA) metabolit toxikus felhalmozódása az agyban. A túl sok NAA-t a motoros működés károsodásához, a mentális deficit kialakulásához és a korai halálozáshoz kötik. Ennek eredményeként a kezelt egerek fokozott myelinizációt és jelentősen javult motoros funkciót mutattak. Fontos, hogy az univerzális donorsejtek képesek voltak elkerülni a recipiens egerek immuntámadását.

Míg a csapata által kidolgozott korábbi módszerrel egy sejtterápiát fejlesztett ki a páciens saját sejtjeiből az immunkilökődés elkerülése érdekében, addig ez az új megközelítés olyan technikákat alkalmazott, amelyek lehetővé tették az egészséges donortól származó, mesterségesen módosított hipoimmunogén sejtek humanizált betegségmodellbe történő átültetését anélkül, hogy az immunrendszert aktiválták volna.

 

 Lizhao Feng et al, Developing Hypoimmunogenic Human iPSC‐Derived Oligodendrocyte Progenitor Cells as an Off‐The‐Shelf Cell Therapy for Myelin Disorders, Advanced Science (2023). DOI: 10.1002/advs.202206910

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek