Címke: őssejt

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A cél, hogy kidolgozzák a csontvelő donorok és az általuk adományozott őssejtek genetikai adatainak újszerű elektronikus nyilvántartását.

Megjelenés: 2024. 02. 05. | Frissítve: 2024. 02. 05.
Tovább

Új terápiával kezelik a Crohn-betegséget Debrecenben

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikán tavaly nyáron vezették be az őssejtterápiát a végbéltáji sipoly kezelésére.

Megjelenés: 2024. 01. 12.
Tovább

Kutatók univerzális donor őssejtterápiát fejlesztettek ki degeneratív agyi betegségek kezelésére

Ez az első alkalom, hogy őssejteket úgy alakítottak át, hogy univerzális donorokként működjenek a központi idegrendszer betegségeit célzó sejtterápiában.

Megjelenés: 2023. 08. 18. | Frissítve: 2023. 08. 18.
Tovább

Az új hidrogél alapú őssejtkezelés helyreállítja a sérült agyszövetet

A Melbourne-i Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói egy új „hibrid” hidrogélt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a klinikusok számára, hogy biztonságosan szállítsák az őssejteket állatokban agysérülések helyére.

Megjelenés: 2023. 06. 29. | Frissítve: 2023. 06. 29.
Tovább

A regenerációs orvoslás kilátásait a csodadoktorok és a laza szabályozás rontja

Az őssejt- és a génterápiák orvosi szempontból nagyon ígéretesek, azonban a jogalkotóknak vissza kell szorítaniuk a sarlatánságot és a szabályozatlan eljárások alkalmazását pontosan a kutatás és az orvoslás, lényegében a betegek érdekében.

Megjelenés: 2020. 07. 17.
Tovább

Az eddigi legtöbb emberi sejtet tartalmazó egérembriót hozták létre amerikai kutatók

Az eddig elért legmagasabb arányban, négy százalékban emberi sejteket tartalmazó egérembriót hoztak létre a New York-i Állami Egyetem buffalói campusának biológusai, akiknek eredményei segíthetik a beültethető emberi szervek növesztésére irányuló kutatásokat.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább

Szuperidős sejteket programoztak át őssejtekké

Tudósok először programozták át egy szuperidős sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké; a tudományos előrelépés lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák, miért élnek ilyen hosszú ideig egészségesen a 110 év fölötti emberek.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2018. 03. 19.
Tovább

Kutatók új hatásmechanizmusú tumorellenes molekulát fedeztek fel

A Scripps Research Institute kutatói felfedeztek egy olyan molekulát, amely laboratóriumi körülmények között irreverzibilisen gátolta bizonyos agresszív, terápiarezisztens tumorsejtek növekedését. Ha sikerül tovább fejleszteni az új molekulát, az akár a daganatellenes szerek új osztályának az alapját is jelentheti.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább