További cikkek a Onkológia rovatból

A C- és E-vitaminok túlzott szedése felgyorsíthatja a tüdőrák növekedését

Pusztán egy kísérletsorozattal nem támasztható alá az elmélet, nem érdemes csak emiatt változtatnia az étrendjén egyetlen daganatos betegnek sem.

hirdetés

A tüdőben található daganatos sejtek szaporodását támogathatják egyes táplálékkiegészítők, derült ki egy friss állatkísérleteket feldolgozó kutatásból. A C- és E-vitaminok jótékony hatásai széles körben ismertek, előbbit leggyakrabban általános immunerősítés céljából, utóbbit pedig az oxidatív stressz káros hatásainak megfékezésére szedik - írta a qubit.hu.

A problémát nem is a szükséges mennyiség bevétele jelenti, hanem a kiegészítők túladagolása. A felesleget ugyanis a szervezet nem tudja jól hasznosítani, az ilyen súlyos mellékhatásokról viszont kevés szó esik. Martin Bergö, a svéd Karolinska Institute munkatársa egy korábbi kutatásban már igazolta, hogy a rákos sejtek gyorsabban szaporodhatnak a C- és E-vitamin adagolásával egerekben. Ez a 2019-es tanulmány azonban egerek rákos sejtjeit vizsgálta. 2023-as kutatásukban viszont olyan kísérleti egereket vizsgáltak, amiknek tüdejében emberi rákos sejteket szaporítottak el, majd C- és E-vitamin tartalmú készítményeket adagoltak nekik a szükségesnél nagyobb mennyiségben, írja a New Scientist. A dózis növelésének hatására megfigyelték, hogy az egerekben növekedő daganatok érhálózata egyre fejlettebbé válik. Minél több vitamint kaptak, annál gyorsabban zajlott a folyamat függetlenül attól, hogy beültetett emberi rákos sejtekről vagy az egerekben előforduló daganatokról volt szó.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek