További cikkek a Onkológia rovatból

Átprogramozott vírus lehet az új daganatellenes kezelés kulcsa

Angliai kutatók egy légúti vírus átprogramozásával olyan tumorellenes terápiát fejlesztettek ki, amely az összes daganatos sejtet elpusztítja a nélkül, hogy károsítaná az egészséges sejteket.

hirdetés

A módosítás eredményeként a vírus felismeri a petefészekrák-sejteket és teljesen elpusztítja azokat, de más sejteket nem fertőz meg. Az átprogramozott vírus más daganatok ellen is alkalmazható, például emlőrák, hasnyálmirigy-, tüdő- és szájüregi daganatok ellen.

A kutatás vezetője szerint az átprogramozott vírusokat már alkalmazzák génterápiás eljárások során számos betegség kezelésében, ami demonstrálja, hogy az addig potenciálisan életveszélyes kórokozók életmentő terápia eszközévé válhatnak.

„A daganatellenes kezelésekben eddig az átprogramozott vírusokat nem sikerült betanítani a tumorsejtek szelektív felismerésére, így az egészséges sejteket is megfertőzték, ami nemkívánatos mellékhatásokat eredményezett. Az új terápiás módszer lényege, hogy egy jól ismert vírust teljesen újraprogramoztunk, ezért már nem képes egészséges sejtekhez kapcsolódni, hanem egy specifikus fehérje markerhez, az αvβ6 integrinhez kötődik bizonyos tumorsejtek felszínén, és ezt követően megfertőzi azokat."

Az aktuális kísérletben az átprogramozott vírust ováriumrák ellen alkalmazták, amit a vírus sikeresen felismert és elpusztított. A vírus a sejtbe való bejutás után addig szaporodik, amíg a tumorsejt szétrobban, majd az így felszabaduló vírusok újabb rákos sejteket fertőznek meg, és gyakorlatilag a teljes daganatot megsemmisítik. A vírus emellett a szervezet saját immunválaszát is aktiválja, ami ugyancsak részt vesz a rosszindulatú sejtek azonosításában és eliminálásában.
Az átprogramozott vírus az adenovírusok csoportjába tartozik, amelyeknek előnye, hogy viszonylag könnyen módosíthatóak és daganatos betegségek kezelésében már sikerrel alkalmazták ezeket.

A vírus DNS-ének további módosítása lehetővé tenné, hogy maga a vírus termeljen daganatellen gyógyszermolekulákat, például antitesteket, a tumorsejtek megfertőzése során, vagyis gyakorlatilag a tumort átalakítaná egy gyógyszer-előállító gyárrá, ami a saját elpusztítását idézi elő.

A kutatás egyelőre laboratóriumi fázisban tart, a következő lépésben más daganattípusokon fogják vizsgálni a módszert, majd ezt követően tervezik klinikai vizsgálatok lefolytatását.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek