További cikkek a Onkológia rovatból

Egy új kutatás szerint az itrakonazol eliminálhatja az alvó daganatos sejteket

Angol kutatók szerint a leggyakrabban körömgomba ellen alkalmazott itrakonazol képes lehet az alvó tumorsejtek elpusztítására vastagbélrákban, de akár más daganattípusok esetén is lehet hasonló hatása.

hirdetés

A cambridge-i Rákkutató intézet kutatói állatkísérletekkel igazolták, hogy az itrakonazol hatékonyan gátolja bizonyos típusú vastagbél daganatok növekedését és progresszióját. A kutatók következő lépésben humán vizsgálatokban próbálják ki a kezelés hatásosságát.

A kutatás vezetője szerint a daganatos betegségek kezelésében az egyik legnagyobb kihívás a tumorban található sejtek diverzitása. Az új kísérleti terápia során azt a sejttípust célozták meg, ami nyugvó állapotban van a vastagbél tumorokban, nem reagál a kezelésre, és emiatt fennáll a betegség kiújulásának a veszélye.

A kutatócsoport meghatározta az alvó tumorsejtek molekuláris jellegzetességeit. Ezek a sejtek gyógyszerrezisztensek, így az egyébként eredményesnek látszó kemoterápia után is képesek aktivizálódni és új tumort képezni.

A kutatók két fő jelátviteli útvonalat azonosítottak, amelyek az alvó tumorsejtek működését irányítják, és miniatűr vastagbél tumorokat használva különböző gyógyszerek hatásosságát vizsgálták. Így fedezték fel, hogy az itrakonazol gátolja a Wnt nevű jelátviteli útvonalat, ami számos daganat növekedésében és terjedésében részt vesz. A kezelés eredményeként a tumorokat sikerült teljesen elpusztítani, az alvó tumorsejtekkel együtt.

„Az igazán érdekes az, hogy ez a hatóanyag képes aktiválni az alvó és nem alvó sejteket is: mindkét sejttípust ráveszi egy rövid növekedési ciklusra, majd pedig irreverzibilis gátlást okoz.”

Következő lépésként embereken fogják vizsgálni a gyógyszer hatásosságát, folyamatban van egy klinikai vizsgálat tervezése, amelyben terápiarezisztens, előrehaladott vastagbélrákban szenvedő betegek fognak részt venni. Azt is vizsgálni fogják, hogy kemoterápiával kombinációban alkalmazva javul-e a kezelés hatékonysága.

"A gyógyszerrezisztens, alvó tumorsejtek nagyon sok daganattípus kezelésében súlyos problémát jelentenek, ezért ha vastagbélrák esetén sikerül hatékony kezelési módot találni ellenük, az széles körben hozhat áttörést a daganatellenes terápiában."

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek