További cikkek a Onkológia rovatból

Egyes vaspótló készítmények fokozhatják a vastagbélrák kockázatát

Egy új kutatás szerint két vasvegyület fokozza a daganatokra jellemző biomarker képződését. Az étrend-kiegészítőkben gyakran megtalálható vas-citrát és a vas-EDTA fogyasztásáról már állatkísérletekben korábban igazolták, hogy elősegíti a vastagbélrák kialakulását, de a háttérben álló mechanizmust és a humán sejtekre kifejtett hatást eddig nem sikerült feltárni.

hirdetés

Az angliai kutatók által végzett vizsgálat azt értékelte, hogy a vizsgált vasvegyületek szokásos adagja milyen hatással van kétféle humán vastagbélrák sejttenyészetre. Összehasonlításként a vas-szulfát hatását is értékelték, ami szintén széles körben alkalmazott vaskészítmény.

A kísérlet során a vas-szulfát esetében nem észleltek változást, viszont a vas-citrát és vas-EDTA esetében még alacsony dózisoknál is az amfiregulin szintjének emelkedését tapasztalták, ami egy tumor biomarker.

„Végeredményben levonhatjuk a következtetést, hogy mindkét vegyület karcinogén lehet, mivel mindkettő fokozza az amfiregulin képződését, amelynek jelenléte főként a rossz prognózisú, előrehaladott daganatos betegségekre jellemző” – mondta a kutatás vezetője.

Jelenleg számos különböző típusú vaspótló készítmény van forgalomban, amelyekben összesen legalább 20 féle vasvegyület található. A leggyakoribb hatóanyag a vas-szulfát, de a vas-citrát is sok készítményben megtalálható, és előnyösebbnek is tartják, mivel kevesebb gasztrointesztinális mellékhatást okoz és jobb a felszívódása.

Sok gyártó viszont nem tünteti fel a csomagoláson, hogy pontosan milyen vasvegyületet tartalmaz a készítmény, ami problémát okozhat, és megnehezíti a fogyasztók számára a tájékozódást.

Számos élelmiszer is tartalmaz hozzáadott vasat, a vas-EDTA például engedélyezve van ilyen célú felhasználásra az Egyesült Államokban és az EU-ban is, de Kínában, Pakisztánban, Brazíliában lisztbe és italporokba keverik.

A kutatás vezetője hozzátette, hogy a kísérletet egyelőre csak sejttenyészeteken végezték el, mivel a humán vizsgálat etikátlak lenne, de az eddigi ererdmények is óvatosságra intenek. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, és hangsúlyozzák, hogy a betegeknek az orvosi utasításokat kell követniük. Ha viszont recept nélkül vásárolnak vaspótló készítményt, a vas-citrát tartalmút lehetőleg kerüljék.

Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy a hatóságoknak és a kutatóknak is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a különböző vasvegyületek differenciálására, mert azok különböző biológiai hatásokat fejthetnek ki.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek