További cikkek a Onkológia rovatból

Egyszeri dózisú trasztuzumab beindíthatja az immunválaszt bizonyos emlőrák-típusoknál

A Clinical Cancer Research folyóiratban közzétett vizsgálat eredményei szerint egyszeri dózisú trasztuzumabra adott tumorválasz alapján előrejelezhető a HER2-pozitív mellrákos betegek hosszú távú kezelésre adott reakciója.

hirdetés

Emellett, a Case Western Reserve University School of Medicine professzora szerint a HER2-túlsúlyos altípusú (amely ösztrogén- és progeszteronreceptor negatív) daganatok esetén volt a legmagasabb a trasztuzumab-kezelés által kiváltott immunválasz aránya.

"A vizsgálatunk igazolta, hogy a trasztuzumab immunaktiváló tulajdonságai valószínűleg összefüggésben vannak a mellrák különböző altípusaival."

A HER2-pozitív mellrákban szenvedő betegeknek csak a felénél reagál a teljes tumor a kezelésre a daganateltávolító műtét előtt.

Még egy második HER2-re ható gyógyszerrel, mint például pertuzumabbal való kombinálásakor is csak a betegek 60%-ánál lesz teljes a válaszreakció.

Korábbi kutatás igazolta, hogy a beteg saját immunrendszere is szerepet játszik abban, hogy a daganat reagálni fog-e a trasztuzumab-kezelésre. Ennek a kapcsolatnak a felderítésére a kutatók két klinikai vizsgálatból származó adatokat elemeztek, hogy meghatározzák az emlődaganatok molekuláris felépítését trasztuzumab egy adagjával végzett kezelést követően. Azt vizsgálták, hogy az immunrendszer milyen interakcióba lépett a gyógyszerrel, és hogy a trasztuzumab immunológiai tulajdonságai hogyan függnek össze a HER2-pozitív mellrák különböző altípusaival.

A HER2-túlsúlyos betegségben szenvedő nők esetén volt a legmagasabb a tumor válaszaránya, összehasonlítva a két klinikai vizsgálatban részt vevő betegek által reprezentált más altípusokkal.

Az eredmények alapján a kutatók készítettek egy immunindexnek nevezett molekuláris „aláírást” a tumorszövetben zajló immunaktivitás jellemzésére. Ez alapján ismét a HER2-túlsúlyos altípus esetén mértek jelentősen magasabb immunaktivitást egyetlen adag trasztuzumab adását követően.

A kutatók azt találták, hogy a magasabb immunindex egy adag trasztuzumab adását követően előrejelezte a tumor válaszreakcióját. Ez a válaszreakció a jelek szerint specifikus a trasztuzumabra, más kemoterápia esetén nem volt összefüggés az immunaktivitás és az emlőrák altípusa között.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek