További cikkek a Onkológia rovatból

Elhízás ellen is hatékony lehet egy kínai rákgyógyszer

A kamptotecint eddig Kínában daganatos betegek kezelésére használták, mivel egy DNS-javító enzim gátlójaként azonosították.

hirdetés

A PLoS Biology tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a hagyományos kínai orvoslásban használt, Kínában őshonos Camptotheca acuminata egy olyan fafaj kérgéből és törzséből kivont vegyület, ami természetes éhségcsökkentő útvonalat aktiválhat a testben. Eddig a kamptotecint daganatos betegek kezelésére használták, mivel egy DNS-javító enzim gátlójaként azonosították.

A kínai Senhszi tartományban működő Északnyugati A&F Egyetem tudósai megállapították, hogy a kamptotecin hatására a sejtek megnövelték egy olyan hormon termelődését, amely a legkülönbözőbb ingerekre, többek között a stresszre válaszolva kering. A GDF15 nevű hormon szintjének emelkedése pedig a testsúly csökkenéséhez, míg csökkenése elhízáshoz vezet. A kínai tanulmány szerint a daganatos betegségekben használt gyógyszert kísérleti állatokon tesztelték. A kutatók elhízott egereknek szájon át adtak kamptotecint, és a rágcsálók vérében gyorsan megemelkedett a GDF15 szintje.

(Szerk.: a kamptotecin Magyarországon nincs forgalomban.)

Forrás: Lu JF, Zhu MQ, Xie BC, Shi XC, Liu H, Zhang RX, et al. (2022) Camptothecin effectively treats obesity in mice through GDF15 induction. PLoS Biol 20(2): e3001517. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3001517

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PLoS Biology

Ajánlott cikkek