Embereken is kipróbálják a rákölő vírust

Először adtak be egy kísérleti rákölő vírust egy embernek – írja a ScienceAlert. A szakértők abban bíznak, hogy a teszttel igazolhatják a módszer hatékonyságát.

A CF33-hNIS, azaz Vaxinia nevű gyógyszerjelölt egy onkolitikus vírus. Az ilyen, genetikailag módosított mikroorganizmusok célja, hogy szelektíven megfertőzzék és elpusztítsák a rákos sejteket, miközben az egészséges sejteket megkímélik. A CF33-hNIS esetében a himlővírus a rákos sejtbe belépve addig sokszorosítja magát, míg a sejt felrobban, új vírusrészecskék ezreit szabadítva fel ezzel. Ezek antigénként működnek, és arra serkentik az immunrendszert, hogy megtámadja a közeli rákos sejteket.

Az eddigi állatkísérletek igazolták a készítmény hatékonyságát, de a technológiát embereken még nem próbálták ki. A City of Hope Los Angeles-i rákkutató központ és az ausztrál biotechnológiai vállalat, az Imugene, a közelmúltban jelentették be, hogy első alkalommal adták be a vírust egy páciensnek. Daneng Li, a City of Hope onkológusa és vezető kutatója szerint korábbi vizsgálataik bebizonyították, hogy az onkolitikus vírusok a rák elpusztítására ösztönözhetik az immunrendszert, a stimulálással pedig növelhetik az egyéb immunterápiákra való érzékenységet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu

Ajánlott cikkek