További cikkek a Onkológia rovatból

Ezer prosztatadaganatos hiányzik az ellátórendszerből

2020-ban tízezerrel kevesebb rákbeteget vettek nyilvántartásba hazánkban, mint a korábban; közülük minden tizedik prosztatadaganattal küzd, és nem tud róla.

hirdetés

A pandémia miatt bő egy évre gyakorlatilag leálltak a diagnosztikai vizsgálatok Magyarországon, ami azt eredményezte, hogy számos betegség felderítetlen maradt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint[1] 2020-ban tízezer daganatos emberrel kevesebb került be az ellátórendszerbe, mint átlagosan a megelőző években. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján[2] ebből minden tizedik prosztatarákkal küzd: míg 2020-ban csak 3691 prosztatarákos beteget regisztráltak, addig ez a szám a megelőző években rendre 4600-4800 között mozgott.

A világon a vezető halálokok között szerepel a prosztatarák: a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség[3], hazánkban évente 1500-1600 férfi veszti életét emiatt[4]. A prosztatarák esetében különösen fontos a korai felismerés: a daganat korai felfedezése jelentősen javítja a kezelések eredményességét és a túlélési esélyeket, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát. Ezért is lenne kiemelten fontos, hogy a diagnosztizálatlan betegek minél hamarabb diagnózishoz, majd ellátáshoz jussanak.

A prosztatarákot jellemzően idős korban diagnosztizálják, a legtöbb esetet 60-75 év között ismerik fel. Ugyanakkor a betegség évekig tünetmentesen fejlődhet. Az olyan tünetek, mint a vizelési panaszok, véres vizelet megjelenése, esetleg csontfájdalom, neurológiai panaszok gyakran csak késői, előrehaladott stádiumban jelzik a betegséget.

„Több oka van annak, hogy Magyarországon nagyon alacsony a részvétel a prosztatavizsgálatokon: egyrészt tünetmentes a kórkép, vagyis a betegnél sokáig semmi nem utal arra, hogy valami baj lenne. Másrészt kevés beteg él egészségtudatosan, és a prosztatarákkal kapcsolatban nagy az információhiány. Ha jobban a köztudatban lenne az, hogy mi lehet a következménye a szűrővizsgálatok elmulasztásának, többen vennének részt rajtuk” – mondja dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója. Bár az Európai Unió felvette a prosztatarákot a javasolt szűrővizsgálatok közé, Magyarországon jelenleg a prosztataráknak még nincs az emlőszűréshez hasonló kidolgozott országos szűrési programja.

„Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlatos részt venni a szűrővizsgálatokon, azoknak pedig, akiknek a családjában volt érintettség, 45 éves kortól javasoljuk a rendszeres szűrést. A betegség ugyanis genetikai halmozódást mutat, azaz nagyobb eséllyel alakul ki olyan férfiaknál, akik családjában korábban előfordult már hasonló daganat, vastagbélrák vagy női rokonoknál petefészekrák” – hívja fel a figyelmet a veszélyeztető tényezőkre Tersztyánszky Rita.

A prosztatadaganatok diagnosztikájának kulcsfontosságú eleme – a specifikus laborvizsgálat és urológiai vizsgálat mellett – a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat. Az urológus javaslata alapján elvégzett multiparametrikus prosztata MR-vizsgálattal igazolt daganatok esetén minden esetben mintavétel elvégzése szükséges a pontos daganat típus meghatározásához és a kezelés megtervezéséhez. Ehhez a legkorszerűbb eljárás az MR fúziós ultrahang vezérelt biopszia, mely az Affidea Péterfy Sándor utcai kórházi központban elérhető. Ez az eljárás alkalmas a tumorgyanús kóros terület célzott mintavételére, ezért a hagyományos módon végzett prosztata-biopsziával összevetve nagyobb biztonsággal igazolja az esetleges rosszindulatú folyamatokat.

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0025.html [2] http://stat.nrr.hu/ [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9501970/ [4] https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10940

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

positive.hu

Affidea Magyarország

Ajánlott cikkek