További cikkek a Onkológia rovatból

Hordozható eszközt fejlesztettek ki az emlőrák korai kimutatására

Az MIT kutatói egy olyan, melltartón viselhető ultrahangos eszközt fejlesztettek, amely korai stádiumú tumorok észlelésére képes, közölte az OTSZ Online.

hirdetés

A Science Advances folyóirat július 28-án közölte a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikkét, amelyben az emlőrák korai diagnózisát segítő, melltartón viselhető ultrahangos eszközt mutatnak be.

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség, de korai diagnózisa esetén a túlélés ma már csaknem 100%-os, késői stádiumban észlelve viszont drámai mértékben, akár 25% környékére csökkenhet. A készülék fejlesztését szomorú személyes érintettség motiválta: a fejlesztést vezető Canan Dagdeviren nagynénje annak ellenére halt meg a diagnózist követő három hónapon belül emlőrákban, hogy rendszeresen járt mellrákszűrésre, de még a legkésőbbi felvételen sem látszott daganat. Dagdeviren még a nagynéni halálos ágya mellett felvázolta egy olyan, melltartón hordozható eszköz vázlatát, ami a későbbi fejlesztések alapja lett. A negatív mellrákszűrési eredmény és a következő szűrés időpontja között kialakuló daganatos esetek száma az összes mellrákos eset 20-30%-át teszi ki, és sajnos ezek a leginkább gyorsan kialakuló, agresszív tumorok. A magas kockázatú nők esetében tehát indokolt lehet a kötelező szűrési időpontok között is felvételeket készíteni, ha pedig ezek az ultrahangos felvételek egy kényelmesen viselhető, a melltartóra csatlakoztatható tapasszal is elvégezhetők, a felvételek elemzése nem korlátozódik időben pontszerű képekre, hanem folyamatában értékelhetők a szöveti elváltozások.

Az MIT kutatóinak új eszköze egy hajlékony, melltartóra erősíthető tapasz, amelyre ráilleszthető a piezoelektromossággal működő ultrahangos fejegység. Az eszköz előnye, hogy több szögből is képes felvételeket készíteni, akár 8 cm mélyen elhelyezkedő szövetek is vizsgálhatók vele, és a képminőség is csaknem eléri a kórházban készített felvételekét. Az eszközt viselő személynek nem kell különleges oktatást adni, az eszköz nagyon egyszerűen használható, viselése kényelmes, ezért otthon is hordható. Egyelőre az eszközből a kórházi ultrahangos készülékekhez csatlakoztatva nyerhetők ki a képek, de az MIT mérnökei egy okostelefon méretű készüléken is dolgoznak, ami megkönnyíti majd a felvételek “előhívását”. A másik további fejlesztési irány, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazó képfelismerő szoftvereket eresztenek rá ezekre a képekre a minél korábbi stádiumban történő észlelés elősegítése érdekében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

otszonline.hu

Ajánlott cikkek