További cikkek a Onkológia rovatból

Ígéretesek az új kutatási eredmények a glioblasztóma terápiájában

Az ún. ketogén étrend és egy daganatellenes gyógyszer együttes alkalmazásából álló újfajta rákellenes kezelési módszer ígéretes kísérleti eredményeket hozott egy nemrég publikált tanulmány szerint, amelyben a Semmelweis Egyetem is részt vett egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként.

hirdetés

Dr. Christos Chinopoulos, az Orvosi Biokémiai Intézet docense elmondta: az egyetem elsősorban a vizsgálat alapkutatási részében vállalt szerepet. A cél, hogy az agydaganat egy agresszív típusa, a glioblasztóma kezelésére találjanak az eddigieknél hatékonyabb terápiát.

A kutatás során egy kalóriacsökkentett, ún. ketogén, azaz magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet kombináltak a kutatók egy már létező, az anyagcserére ható tumorellenes antibiotikum alkalmazásával a glioblasztóma kezelésére, amely egyfajta agydaganat, és azt találták, hogy jelentősen megnőtt a kísérletben vizsgált laboratóriumi állatok élettartama – mondta Dr. Christos Chinopoulos. Kifejtette, hogy a glioblasztóma egy olyan agresszív típusa az agydaganatoknak, ami eddig ellenállt a hatékony kezeléseknek, és amely tumornak a növekedését két energiaforrás táplálja: a glükóz, ami egy szénhidrát, valamint a glutamin, ami egy aminosav. Bár korábban külön-külön már alkalmazták a két terápiát, azt találták, hogy együttes alkalmazásuknak erős szinergikus hatása van ezeknek az energiaforrásoknak az elfojtására, azaz a tumor növekedésének megállítására. A glioblasztóma hatékony kezelése nagy előrelépés lenne, mivel a jelenlegi kezelési protokoll alkalmazása (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) esetében csupán 16 hónap a betegek átlagos várható élettartama, és a kezelés gyakran súlyos mellékhatásokkal is jár – mutatott rá a kutató.

A kutatás során más pozitív eredmények is születtek, például azt találták, hogy a ketogén étrend hatására a gyógyszer hatóanyaga könnyebben jutott át az ún. vér-agy gáton, ami az agyat védi a sérülésektől és egyéb beavatkozásoktól, és amin alapesetben a gyógyszerek nehezen hatolnak át. Ez a könnyebb átjutás azt jelenti, hogy kisebb adag is elég a gyógyszerből hogy kifejtse a hatását, ennek köszönhetően pedig a mellékhatások is csökkennek – magyarázta Dr. Christos Chinopoulos. A preklinikai fázisban lévő kísérletek során alkalmazott kezelés – azon kívül, hogy tumorsejteket pusztított el – a betegség tüneteit is visszafordította, csökkentve az ödémát, a vérzést és a gyulladást.

A nemzetközi együttműködésben megvalósult kutatás során a Semmelweis Egyetem annak felderítésén és megértésén dolgozott molekuláris szinten, hogy miért hatásos ez a speciális étrend-gyógyszer kezelési stratégia – ismertette Dr. Christos Chinopoulos. Hozzátette, hogy ez a téma áll a következő, kapcsolódó tanulmány középpontjában, amelyben az egyetemnek vezető szerepe lesz, és amelynek az eredményeit a közeljövőben publikálják. „Ezenfelül, az Elmélet Orvostudományi Központban nemrég létrehozott ún. RPPA laboron keresztül hozzáférünk számos emberi tumormintához is, amelyek segítségével azonosítani és megerősíteni tudjuk a glioblasztómák és más tumorok növekedési jelátviteli útvonalait, valamint a kezelés hatékonyságát – jegyezte meg a kutató.

Magyarországon van lehetőség ketogén étrend alkalmazására a betegek kezelése során, de csak a kemoterápiával és a sugárterápiával együttesen, azaz a tumorellenes gyógyszert ebben az esetben nem lehet használni. Dr. Christos Chinopoulos hangsúlyozta: a kutatás jelenleg korai, preklinikai fázisban van, így évekre vagyunk még attól, hogy a teljes kezelést alkalmazni tudjuk agydaganatos betegeken. Nagyon korlátozott számban egyes országokban (pl. Dél-Korea, Törökország és Egyiptom) ugyanakkor már van példa a humán használatra is. „Bízom benne, hogy ha nemzetközi szinten további sikereket mutat a kezelés, akkor hazánk és az Európai Unió is nyitott lesz az emberi alkalmazását illetően” – fogalmazott.

A nemzetközi kutatócsoport, amelynek a magyar kutatón kívül amerikai és venezuelai partnerek voltak a tagjai, néhány hete tette közzé eredményeit a Nature csoport egyik kiadványa, a Communications Biology című lap online kiadásában. A tanulmány vezető szerzői az amerikai Boston College kutatói, Thomas N. Seyfried és Purna Mukherjee voltak. A kutatócsapat további tagjai a Harvard Medical Schoolból, a venezuelai Zulia Egyetemből, valamint a Berg LLC nevű biotechnológiai cégből kerültek ki. Dr. Christos Chinopoulos a Semmelweis Egyetemen diplomázott 1998-ban, és 2005 óta az Orvosi Biokémiai Intézet munkatársa. 2018-ban munkájáért az egyetem Huzella Tivadar Emlékéremmel tüntette ki.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek