További cikkek a Onkológia rovatból

Maláriaellenes szerek javíthatják a daganatellenes kezelések hatásosságát

Egy új klinikai vizsgálat szerint a maláriaellenes chloroquine és hydroxychloroquine hatékony lehet bizonyos daganatok kezelésében.

hirdetés

Amerikai és belga kutatók szerint az új vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a két vizsgált maláriaellenes hatóanyag a tumorsejtek ellen közvetlenül is hat, illetve a daganat környezetében is tumorellenes hatást fejt ki.

A kutatók különösen izgalmasnak tartják a chloquine és hydroxychloquine potenciális hatását, amely által a tumorsejteket érzékenyebbé teszik a daganatellenes terápiára.

„Ami nagyon érdekessé teszi ezt a két hatóanyagot, az a többrétű hatásmechanizmusuk“ - mondta a kutatás vezetője. „A tumorsejtekre és a daganat mikrokörnyezetére kifejtett hatás tanulmányozása izgalmas bepillantást tett lehetővé a tumorbiológiába, különösen az autophagia, a tumorok vaszkularizációja és az immunrendszer területén.“

„A vizsgálat eredményei alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek a maláriaellenes szerek szignifikáns klinikai előnyt jelenthetnek bizonyos rákbetegek számára, elsősorban a standard kemoterápiás kezelésekkel kombinálva. Ennek megerősítéséhet további klinikai vizsgálatok szükségesek."

A tanulmány egyik társszerzője hozzátette, hogy nagy várakozással néznek elébe a nagyjából 30 olyan klinikai vizsgálat eredményének, amelyek a chloroquine vagy a hydroxychloroquine daganatellenes hatását értékelik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek