További cikkek a Onkológia rovatból

Mesterséges intelligencia segíti a gyomorrák diagnosztizálását

A kapszulaendoszkópia során a mesterséges intelligencia pirossal kijelöli azokat a területeket, ahol gyanítja, hogy eltérés van.

hirdetés

A daganatos betegségek sorában Európában, így Magyarországon is az ötödik leggyakoribb haláloknak számít a gyomorrák, évente 2500 magyar veszti életét a betegség miatt. Többségében túl későn fedezik fel, pedig korai diagnózissal 80 százalékban gyógyítható lenne. A lakosság harmada ódzkodik az endoszkópos vizsgálattól, nekik lehet megfelelő a lenyelhető, MI-támogatott endokapszula, amelyet előszűrésre már kétezer embernél alkalmaztak hazánkban. Erről beszélt az Indexnek Madácsy László gasztroenterológus, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

A nyugati országokban a gyomorrák rendszeresen fiatalkorban, már súlyos állapotban jelentkezik. A diagnózis általában már a tünetek megjelenését követően történik: ekkor már áttétes (nyirokcsomó, máj) betegségről beszélhetünk, a betegek 90 százaléka már menthetetlen.

„Nagyon magas az öt éven belüli halálozás, valamint nagyon rossz prognózisú betegségről van szó, ami bármely életkorban megjelenhet. Az említett európai vizsgálati folyamatok miatt hazánkban szinte sosem veszik észre időben a betegséget, viszont a távol-keleti szűrőprogramokban ezt nagyon gyakran időben kiszűrik: kemoterápiás, sebészi beavatkozás nélkül, endoszkópos műtéttel, belülről el tudják távolítani” – nyilatkozta Madácsy László, aki azt is hozzátette, hogy a korai gyomorráknak 70-80 százalékos a gyógyhajlama, azonban felismerése endoszkóppal és kapszulával is rendkívül bonyolult, ugyanis ez egy 3-5 mm nagyságú piros pötty a gyomor nyálkahártyáján. Nagyon nehéz különbséget tenni a felmaródás és a korai gyomorrák között, azonban a kapszulaendoszkópia során a mesterséges intelligencia kijelöli azokat a területeket pirossal, ahol gyanítja, hogy eltérés van, és javasolja a terület további kivizsgálását – mondta el a professzor.

A vizsgálatot ambulánsan végzik, egy 1,5–10 milliméter nagyságú kapszulát kell lenyelni a betegnek, ami tartalmazza a nanokamerát és a mágnest, amivel vezérelni lehet. Ezt vagy joystick által a szakorvos végzi, vagy az MI-alapú algoritmus balanszírozza magát a kritikus helyekre. A gyomorfal feltérképezése a technológiával nagyjából 20 percet vesz igénybe, de az eszköz alkalmas az egész bélrendszer, így a vastag- és vékonybélpolipok rákos elváltozásainak kimutatására is. A 3-4 órás folyamathoz már nem kell a betegnek a rendelőben lennie, a rögzített képek közül csak az MI által figyelemre méltónak talált elváltozásokat kell a szakorvosnak megnéznie. A nemzetközi tapasztalatok szerint ezzel 90-95 százalékban felfedezik a kóros elváltozásokat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index

Ajánlott cikkek