További cikkek a Onkológia rovatból

Mikrorobotok segítségével alkalmazható a hipertermiás kezelés daganatos betegségekben

Kutatók kifejlesztettek egy biológiai úton lebomló mikrorobotot, amely gyógyszerhordozó eszközként alkalmas lehet daganatellenes hatóanyagok célba juttatására.

hirdetés

A dél-koreai kutatócsoport szerint az új módszer alkalmas arra, hogy segítségével hipertermiás kezelést alkalmazzanak különböző daganatos betegségekben, ami jelentősen növelheti a tumorellenes terápia biztonságosságát és hatásosságát.

A daganatos betegségek hipertermiás kezelése pontatlan lehet, mivel nagymértékben függ a szervezet keringési rendszerének működésétől, az új eszköz viszont megoldhatja ezt a problémát.

A mikrorobot egy háromdimenziós, biológiai úton lebomló polimer, ami képes mágneses nanorészecskék és gyógyszermolekulák hordozására és külső mágneses mező segítségével irányítható.

A kutatók szerint amikor a mikrorobot eléri a rendeltetési helyét, akkor egy magas frekvenciájú, váltakozó mágneses térrel aktiválják az eszközt. Ennek hatására a mágneses nanorészecskék hőt termelnek, ami növeli a környező szövetek hőmérsékletét, és ez által kivitelezhető a hipertermiás kezelés.

A kutatócsoport tumorsejteken – in vitro – igazolta a hipertermiás kezelés hatásosságát.

A kutatás vezetője szerint az új terápiás módszer hozzájárulhat a daganatellenes kezelések hatékonyságának növeléséhez és a mellékhatások csökkentéséhez, de a céljuk továbbra is a precíziós, mikrorobot alapú rákellenes terápia kifejlesztése.

 

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek