További cikkek a Onkológia rovatból

A feldolgozott sertéshúsok fogyasztása növeli a rákkockázatot

Az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel az európai hatóság szerint is.

hirdetés

Egy vezető tudós arra buzdította a brit minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rávilágított a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára, ha túl gyakran eszünk feldolgozott húst, például szalonnát és sonkát – írja a Guardian nyomán az nlc.hu.

A belfasti Queen’s University tudósai azt találták, hogy a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél. Azt is megállapították, hogy a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál.

A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel. Eközben a francia kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy lehetőség szerint megszünteti a nitritek felhasználását az élelmiszergyártásban, miután a nemzeti egészségügyi hivatal júliusban közzétette azt a tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vegyszerek növelik a rák kockázatát. Elliot hozzátette: „Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és a francia kormány követi a tényeket. Itt az ideje, hogy az Egyesült Királyság kormánya is megtegye.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

nlc

Ajánlott cikkek