Rákellenes Liga: végzetes lehet a rák-ellátások elmaradása

A KSH adatai szerint 2020-ban rosszindulatú daganatos megbetegedésben 31 623 ember halt meg.

hirdetés

Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén, és azóta sem sikerült visszaállni a pandémia előtti időszakra - írja a Népszava egy friss tanulmányra hivatkozva.

A kutatás szerint leginkább a műtétek maradtak el. Az általunk megkérdezett szakmai szervezetek szerint: a betegek is féltek kórháza menni a koronavírus miatt, de - mint mondták - igyekeztek meggyőzni őket, hogy a már elkezdett kezelést semmiképpen se hagyják abba.

A Mellrákinfo Egyesület alapítója szerint a legfontosabb a betegség gyógyításában, hogy a beteg időben hozzájusson a kezelésekhez.„Minden daganatos betegségben az időfaktor az egy nagyon fontos tényező, és nem mindegy hogy egy hónap múlva kerül orvos elé a beteg, vagy pedig 3-4 hónap múlva. ezért nagyon fontos, és akinek nincsen tünete, annak pedig szintén ugyanezért fontos, hogy derüljön ki, ha bármi rosszaság van” – fogalmazott Halom Borbála, a Mellrákinfó Egyesület alapítója. Borbálát naponta keresik olyan betegek, akik már egy-két hónapja várnak vizsgálatokra. Szerinte, ha időben fel van fedezve a mellrák, akkor az nagyon nagy százalékban gyógyítható, vagy magas arányban gyógyítható, jó százalékban gyógyítható, ez nem egy halálos betegség.

„A daganatos diagnosztika, és a terápia minden formáját a járvány időszakban mindig el kellett végezni” – mondta Kásler Miklós 2021 április végén, április elején viszont miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ erre úgy reagált: a pár hétre szóló, átmeneti és rövid ideig tartó halasztása pótolható, a lakosság szűrése nem marad el. Az intézkedés ellen akkor több civil szervezet tiltakozott. Közös közleményükben azt írták: Szakmai tudásunk teljes birtokában és lelkiismeretünk szerint kijelentjük, hogy ezek az intézkedések hosszú távon súlyos, a társadalom széles rétegét érintő, komoly egészségügyi kockázatot rejtenek.

A járvány öt negyedéve alatt tíz-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban- írja a Népszava, a Népegészségügy legújabb számában megjelent tanulmány alapján. A kutatás szerint leginkább műtétek maradtak el. 40%-kal kevesebb tüdő-, 12%-kal kevesebb emlő, és 20,5%-kal kevesebb vastag- és végbéldaganatos beteget operáltak meg a járvány első másfél éve alatt, mint előtte.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázs szerint a kezelések elmaradása később végzetes következményekkel járhat. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint szervezetüket többen megkeresték azzal a kérdéssel, hogy el merjenek-e menni covid alatt az egészségügyi intézménybe. Mint mondta: a válaszuk igen volt, és ugyanez vonatkozik a szűrésekre is. „A szűrésekre, amikor nyitva állnak az ablakok, akkor menjenek el, hiszen az egészségügyi intézményekben megszűrik a bekerülő betegeket, sokkal kisebb valószínűséggel kaphat el valamiféle fertőzést, mint mondjuk az utcán” - fogalmazott az elnök. A KSH adatai szerint 2020-ban rosszindulatú daganatos megbetegedésben 31 623 ember halt meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek