További cikkek a Onkológia rovatból

Sokkal rosszabb a hasnyálmirigyrák túlélési aránya a korábban feltételezettnél

Az angliai Hasnyálmirigyrák Szövetség szerint sokkal nagyobb befektetésre van szükség a hasnyálmirigyrák kutatásban, mert új kutatási adatok arra utalnak, hogy a leggyakrabban előforduló hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknek csak 3 százalékánál sikerül 5 évnél hosszabb túlélést elérni.

hirdetés

A hasnyálmirigyrákos betegek 95 százaléka ductalis adenocarcinomában (PDAC) szenved, de mivel a túlélési adatokat eddig a neuroendokrin hasnyálmirigytumorokkal (PNET) összesítve tették közzé, ezért a ductalis hasnyálmirigyrák túlélési aránya nem volt ismert. Mivel a PNET túlélési aránya sokkal jobb, mint a ductalis adenocarcinomáé, az összesített adatok alapján a PDAC túlélési aránya jobbnak tűnt, mint amilyen a valóságban volt, a legfrissebb statisztikai adatok szerint a betegek kevesebb mint 7 százalékánál sikerült az 5 éves túlélést elérni.

Az új elemzés szerint viszont a PDAC-ban szenvedő betegeknek csak 3 százaléka él legalább 5 évig, míg a PNET-tel diagnosztizált esetekben az 5 éves túlélés ennek a tízszerese, 34 százalék.

„Ez az első kutatási eredmény, ami feltárja ezt a borzasztóan rossz túlélési arányt, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül” – mondta a Szövetség elnöke. „A finanszírozás emelkedése miatt az utóbbi években más daganattípusok kezelésében rendkívüli fejlődést sikerült elérni, például az emlőrák és a prosztatarák terápiájában, viszont a hasnyálmirigyrák kezelésében szinte semmi haladás nem történt.”

A Szövetség szerint jelentősen növelni kell a kutatásra szánt összeget, 2022-ig mintegy 25 millió fontra, illetve a korai diagnózishoz is új eljárásokat kell kidolgozni, valamint közzé kell tenni a betegséggel kapcsolatos terápiás irányelveket.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pharmatimes

Ajánlott cikkek